<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.bakkenzoalsoma.nl

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Bakken zoals Oma: januari 2013

maandag 21 januari 2013

Pure verleiding: Chocolademousse

Chocolademousse
Het receptje dat ik vandaag met je ga delen heb ik gevonden in een jaren tachtig familiekookboek van Lecturama. Op zich een vrij saai kookboek zonder al te veel plaatjes, maar met kleine receptjes die als diamantjes zijn. Dit recept is ook zo'n diamantje. Pure verleiding.

Chocolademousse? Ja, graag!

Deze mousse is zo simpel en zo lekker dat je dit zult willen blijven maken. Ben je op zoek naar een momentje van ultiem genot, maak dan deze mousse. Zodra je met je lepeltje een schep van deze mousse opschept begint de verleiding. Op het lepel ligt een klein chocoladewolkje naar je te lonken. Je kunt de verleiding niet weerstaan om het lepeltje in je mond te stoppen. Zodra het lepeltje in je mond verdwijnt voel je de koele koude chocolademousse op je tong dansen. Je proeft de luchtige sensatie van de meringueschuim en slagroom. De strelende zoetigheid van de suiker intensiveert de verleidingskracht van de chocolade. Je kunt er niks aan doen. De chocolade stimuleert je endorfinegehalte. Je ogen sluiten vanzelf en je beleeft een klein momentje van intens chocoladegenot....

Ik raad je aan: Wees voorbereid, want deze chocolademousse neemt je mee naar de wolken...

Zelf toevoegen
* 60 gram pure chocolade (of gemengd puur en melk)
* 100 ml slagroom
* 1 eiwit
* 2 eetlepels suiker
* 2 eetlepels water
* 2 eetlepel water
* een klein beetje citroensap

Stap 1
Breek de chocolade in blokjes. Smelt de chocolade met 2 eetlepels water in een steelpannetje.

ChocolademousseChocolademousse









Stap 2
Klop de eiwit stijf met 1 eetlepel suiker. Gebruik de citroensap om je kom goed schoon te maken en te ontvetten voordat je de eiwitten klopt.

Zorg ervoor dat de eiwitschuim harde pieken vormt. Klop de slagroom stijf in een andere kom. Gebruik hiervoor 1 eetlepel suiker (of iets minder als je voor wat minder zoetigheid gaat). Als je het lekker vindt kan je in plaats van gewone suiker ook vanillesuiker gebruiken om je slagroom op te kloppen.

Gebruik in dat geval een half zakje vanillesuiker uit de winkel of 1 eetlepel zelfgemaakte vanillesuiker.

Stap 3
Meng de slagroom voorzichtig door het eiwit. Doe dit met een spatel en roer niet, want je wilt de luchtigheid, die je net in de slagroom en eiwit geklopt hebt natuurlijk behouden.

Stap 4
Vouw nu voorzichtig de gesmolten chocolade door het slagroom-eiwitmengsel.










Je ziet de chocolademousse voor je ogen tot leven komen.

Verdeel de mousse over vier schaaltjes en laat een uurtje koelen in de koelkast. Ben je een ongeduldig en wil je "instant satisfaction" dan kan je de mousse ook direct serveren.

Resultaat
De makkelijkste chocolademousse die je ooit zult naken. Geweldig als toetje voor Valentijnsdag!

Chocolademousse













Maar vooral geschikt om op een doordeweeksedag jezelf lekker te verwennen met een chocoladeheerlijkheid!

Tip van Oma

Verkruimel een chocoladekoekje of maak met een mesje chocoladekrullen en strooi dit op de mousse als garnering. 

Genieten maar!

Labels: , , , , , , , , , ,

Pure verleiding: Chocolademousse

Chocolademousse
Het receptje dat ik vandaag met je ga delen heb ik gevonden in een jaren tachtig familiekookboek van Lecturama. Op zich een vrij saai kookboek zonder al te veel plaatjes, maar met kleine receptjes die als diamantjes zijn. Dit recept is ook zo'n diamantje. Pure verleiding.

Chocolademousse? Ja, graag!

Deze mousse is zo simpel en zo lekker dat je dit zult willen blijven maken. Ben je op zoek naar een momentje van ultiem genot, maak dan deze mousse. Zodra je met je lepeltje een schep van deze mousse opschept begint de verleiding. Op het lepel ligt een klein chocoladewolkje naar je te lonken. Je kunt de verleiding niet weerstaan om het lepeltje in je mond te stoppen. Zodra het lepeltje in je mond verdwijnt voel je de koele koude chocolademousse op je tong dansen. Je proeft de luchtige sensatie van de meringueschuim en slagroom. De strelende zoetigheid van de suiker intensiveert de verleidingskracht van de chocolade. Je kunt er niks aan doen. De chocolade stimuleert je endorfinegehalte. Je ogen sluiten vanzelf en je beleeft een klein momentje van intens chocoladegenot....

Ik raad je aan: Wees voorbereid, want deze chocolademousse neemt je mee naar de wolken...

Zelf toevoegen
* 60 gram pure chocolade (of gemengd puur en melk)
* 100 ml slagroom
* 1 eiwit
* 2 eetlepels suiker
* 2 eetlepels water
* 2 eetlepel water
* een klein beetje citroensap

Stap 1
Breek de chocolade in blokjes. Smelt de chocolade met 2 eetlepels water in een steelpannetje.

ChocolademousseChocolademousse









Stap 2
Klop de eiwit stijf met 1 eetlepel suiker. Gebruik de citroensap om je kom goed schoon te maken en te ontvetten voordat je de eiwitten klopt.

Zorg ervoor dat de eiwitschuim harde pieken vormt. Klop de slagroom stijf in een andere kom. Gebruik hiervoor 1 eetlepel suiker (of iets minder als je voor wat minder zoetigheid gaat). Als je het lekker vindt kan je in plaats van gewone suiker ook vanillesuiker gebruiken om je slagroom op te kloppen.

Gebruik in dat geval een half zakje vanillesuiker uit de winkel of 1 eetlepel zelfgemaakte vanillesuiker.

Stap 3
Meng de slagroom voorzichtig door het eiwit. Doe dit met een spatel en roer niet, want je wilt de luchtigheid, die je net in de slagroom en eiwit geklopt hebt natuurlijk behouden.

Stap 4
Vouw nu voorzichtig de gesmolten chocolade door het slagroom-eiwitmengsel.










Je ziet de chocolademousse voor je ogen tot leven komen.

Verdeel de mousse over vier schaaltjes en laat een uurtje koelen in de koelkast. Ben je een ongeduldig en wil je "instant satisfaction" dan kan je de mousse ook direct serveren.

Resultaat
De makkelijkste chocolademousse die je ooit zult naken. Geweldig als toetje voor Valentijnsdag!

Chocolademousse













Maar vooral geschikt om op een doordeweeksedag jezelf lekker te verwennen met een chocoladeheerlijkheid!

Tip van Oma

Verkruimel een chocoladekoekje of maak met een mesje chocoladekrullen en strooi dit op de mousse als garnering. 

Genieten maar!

Labels: , , , , , , , , , ,

zondag 13 januari 2013

Groentesoep met balletjes

Groentesoep
Ik heb nu al drie keer de beginregel van deze post gedelete. Wat kan ik jou nou vertellen over deze groentesoep, behalve dat een alledaags, maar lekker soepje is dat in staat is je een vitamineboost te geven in deze donkere winterdagen. Gezond, makkelijk, puur en snel.



De oorsprong van de groentesoep

Maar dit groentesoepje laat mijn fantasie op hol slaan. Stel je voor....

Je bent een vrouw in de vroege prehistorie. Je man is al dagenlang weg. Op jacht, maar hij is nog nooit zo lang weg geweest. Je hebt niks van hem vernomen en je vreest het ergste. Aan je berevacht hangen twee krijsende kinderen. Het enige wat je hebt zijn knollen, uien, wilde bloemkool, wat uien en wilde groene planten waarvan je weet dat ze eetbaar zijn. De kinderen moeten de groenten niet, ze zijn te hard. De kinderen krijsen en krijsen. Ze hebben honger en jij bent radeloos. Op het vuurtje staat een kleien pot met water te koken. Uit pure wanhoop gooi je alle groenten die je hebt in de pot. Na een tijdje heb je de kinderen rustig gekregen. Even later ruik je een geur die je nog nooit hebt geroken. Het is een heerlijke geur en het komt uit de pot water. Je kijkt erin en ziet dat de groenten en knollen het water een groenige kleur heeft gegeven. Je twijfelt. Kan je dit wel eten? Je prikt met een stokje in een knol. Het is zacht, je neemt een hapje en het smelt op je tong. Dit is goed, denk je. Je roept je kinderen erbij en ze eten het! Samen genieten jullie van een heerlijke soep. Dan zie je in de verte een iemand aankomen. Je herkent hem. Het is je man. 
Hij is terug! 

Ik stel me zo voor dat dit best het verhaal zou kunnen zijn van het groentesoepje. 
Natuurlijk helemaal uit mijn grote duim gezogen. :-) net zoals dit receptje voor deze heerlijke groentesoep met balletjes. 

Zelf toevoegen:

groentesoep













* 1 rode paprika (of groen of geel, wat je maar in huis hebt)
* halve bloemkool
* 2 uien
* 2 sjalotjes
* 3 worteltjes
* 2 stengels bleekselderij
* 3 tenen knoflook
* 3 à 4 aardappels
* 1 prei
* zout
* peper
* maggi
* 1 à 2 eetlepels olijfolie
* 2 blokjes runderbouillon
* 500 gram half-om-halfgehakt



Stap 1
Doe peper en zout bij het gehakt.

Doe er lekker veel bij. Dat maakt de balletjes straks extra lekker. Roer het gehakt los met een vork. Zet het opzij.


Stap 2

Snijd alle groenten in blokjes of reepjes. Gewoon waar je vandaag zin in hebt. Maar doe dit van tevoren. Een goede voorbereiding is het halve werk! Vul je waterkoker ook vast met een liter water en zet het aan.










Stap 3
Verhit wat olijfolie in een pan en bak de uien, sjalotjes en paprika tot ze glazig zijn. Doe daarna de prei en de bleekselderij erbij. Laat ze nu lekker meebakken.


Stap 4
Doe een halve liter water in een maatbeker en laat de bouillonblokjes hierin oplossen.











Schenk de opgeloste bouillon en de rest van het kokend water in de pan. Doe nu de wortels en de aardappels in de pan. Het begint nu al op soep te lijken.

Stap 5
Laat een wok heet worden op het vuur. Doe er een heel klein beetje olie in (een theelepeltje is genoeg). Neem de kom met het gehakt erbij en begin kleine balletjes gehakt te rollen. De balletjes moeten ongeveer zo groot zijn als een bonk (je weet wel zo'n grote knikker).









Telkens als je een  balletje klaar hebt, doe je die in de pan. Je kunt ze ook allemaal eerst rollen en dan in de wok doen, maar op zich hoeft dat nu niet. Als je ze allemaal gerold hebt laat je ze even aanbakken tot ze allemaal een lichtbruine en het gehakt een lichte rulbruine kleur heeft.

Stap 6
Nu doe je de gehaktballetjes met bakvocht in de pan. Daarna doe je de bloemkool er ook bij. En bij groentesoep hoort ook een beetje maggi. Voeg maggi naar smaak toe.









Laat het nu nog 10 tot 15 minuten doorkoken. En de soep is klaar.

Het resultaat
Een heerlijke groentesoep met zelfgemaakte balletjes. Deze soep is lekker, vol met groenten en een complete maaltijd! Serveer met geroosterd brood of witte bolletjes.















Tip van oma: 
Als je van een pittigheid houdt, dan kan je vlak voor het serveren een fijngesneden pepertje op de soep strooien.

Genieten maar!

Labels: , , , , , , , , ,

Groentesoep met balletjes

Groentesoep
Ik heb nu al drie keer de beginregel van deze post gedelete. Wat kan ik jou nou vertellen over deze groentesoep, behalve dat een alledaags, maar lekker soepje is dat in staat is je een vitamineboost te geven in deze donkere winterdagen. Gezond, makkelijk, puur en snel.



De oorsprong van de groentesoep

Maar dit groentesoepje laat mijn fantasie op hol slaan. Stel je voor....

Je bent een vrouw in de vroege prehistorie. Je man is al dagenlang weg. Op jacht, maar hij is nog nooit zo lang weg geweest. Je hebt niks van hem vernomen en je vreest het ergste. Aan je berevacht hangen twee krijsende kinderen. Het enige wat je hebt zijn knollen, uien, wilde bloemkool, wat uien en wilde groene planten waarvan je weet dat ze eetbaar zijn. De kinderen moeten de groenten niet, ze zijn te hard. De kinderen krijsen en krijsen. Ze hebben honger en jij bent radeloos. Op het vuurtje staat een kleien pot met water te koken. Uit pure wanhoop gooi je alle groenten die je hebt in de pot. Na een tijdje heb je de kinderen rustig gekregen. Even later ruik je een geur die je nog nooit hebt geroken. Het is een heerlijke geur en het komt uit de pot water. Je kijkt erin en ziet dat de groenten en knollen het water een groenige kleur heeft gegeven. Je twijfelt. Kan je dit wel eten? Je prikt met een stokje in een knol. Het is zacht, je neemt een hapje en het smelt op je tong. Dit is goed, denk je. Je roept je kinderen erbij en ze eten het! Samen genieten jullie van een heerlijke soep. Dan zie je in de verte een iemand aankomen. Je herkent hem. Het is je man. 
Hij is terug! 

Ik stel me zo voor dat dit best het verhaal zou kunnen zijn van het groentesoepje. 
Natuurlijk helemaal uit mijn grote duim gezogen. :-) net zoals dit receptje voor deze heerlijke groentesoep met balletjes. 

Zelf toevoegen:

groentesoep













* 1 rode paprika (of groen of geel, wat je maar in huis hebt)
* halve bloemkool
* 2 uien
* 2 sjalotjes
* 3 worteltjes
* 2 stengels bleekselderij
* 3 tenen knoflook
* 3 à 4 aardappels
* 1 prei
* zout
* peper
* maggi
* 1 à 2 eetlepels olijfolie
* 2 blokjes runderbouillon
* 500 gram half-om-halfgehakt



Stap 1
Doe peper en zout bij het gehakt.

Doe er lekker veel bij. Dat maakt de balletjes straks extra lekker. Roer het gehakt los met een vork. Zet het opzij.


Stap 2

Snijd alle groenten in blokjes of reepjes. Gewoon waar je vandaag zin in hebt. Maar doe dit van tevoren. Een goede voorbereiding is het halve werk! Vul je waterkoker ook vast met een liter water en zet het aan.










Stap 3
Verhit wat olijfolie in een pan en bak de uien, sjalotjes en paprika tot ze glazig zijn. Doe daarna de prei en de bleekselderij erbij. Laat ze nu lekker meebakken.


Stap 4
Doe een halve liter water in een maatbeker en laat de bouillonblokjes hierin oplossen.











Schenk de opgeloste bouillon en de rest van het kokend water in de pan. Doe nu de wortels en de aardappels in de pan. Het begint nu al op soep te lijken.

Stap 5
Laat een wok heet worden op het vuur. Doe er een heel klein beetje olie in (een theelepeltje is genoeg). Neem de kom met het gehakt erbij en begin kleine balletjes gehakt te rollen. De balletjes moeten ongeveer zo groot zijn als een bonk (je weet wel zo'n grote knikker).









Telkens als je een  balletje klaar hebt, doe je die in de pan. Je kunt ze ook allemaal eerst rollen en dan in de wok doen, maar op zich hoeft dat nu niet. Als je ze allemaal gerold hebt laat je ze even aanbakken tot ze allemaal een lichtbruine en het gehakt een lichte rulbruine kleur heeft.

Stap 6
Nu doe je de gehaktballetjes met bakvocht in de pan. Daarna doe je de bloemkool er ook bij. En bij groentesoep hoort ook een beetje maggi. Voeg maggi naar smaak toe.









Laat het nu nog 10 tot 15 minuten doorkoken. En de soep is klaar.

Het resultaat
Een heerlijke groentesoep met zelfgemaakte balletjes. Deze soep is lekker, vol met groenten en een complete maaltijd! Serveer met geroosterd brood of witte bolletjes.















Tip van oma: 
Als je van een pittigheid houdt, dan kan je vlak voor het serveren een fijngesneden pepertje op de soep strooien.

Genieten maar!

Labels: , , , , , , , , ,

zaterdag 5 januari 2013

Wortelsnoepjes

Wortelsnoepjes

Vandaag een heel klein lief receptje: Wortelsnoepjes. 

Dochterlief is niet zo dol op groenten. Toen ze nog aan het kleuteren was kon ik haar alleen maar komkommers voorschotelen. Ik denk dat ze de afgelopen jaren de gemiddelde komkommerconsumptie van Nederland een flinke boost omhoog heeft gegeven. Komkommers zijn natuurlijk ook wel erg lekker en gezond, maar bestaan wel grotendeels uit water. Maar ja...ik was al blij dat ze iets van groente binnenkreeg.

Wortelsnoepjes

Inmiddels gaat het stukken beter met groenten eten van dochterlief. Broccoli, andijvie, erwtjes en mais staan op haar "vind ik lekker-lijst". Maar inmiddels ook gekookte worteltjes. Ja, zelfs zoiets simpels als gekookte worteltjes kregen we er niet in. Maar ik schotel haar tegenwoordig ook geen gewone worteltjes meer voor. Wij eten wortelsnoepjes! En die vindt ze toch zo lekker. Een kind is snel tevreden en stiekem vind ik ze zo ook veel lekkerder smaken...

Het is een heel simpel recht toe recht aan alledaags gerechtje, maar met een kleine twist.

Zelf toevoegen:


- 6 á 7 worteltjes (als je winterpenen gebruikt 3 á 4)
- halve theelepel boter (Je kunt dit ook weglaten. Ik vind de romigheid die de boter erg lekker)
- 1 eetlepel honing
- snufje zout
- gedroogde peterselie


Stap 1
Maak de worteltjes schoon en snijd ze in diagonale reepjes (het oog wil ook wat).

Wortelsnoepjes

Stap 2
Kook de worteltjes in ruim water met een snufje zout beetgaar. Dit is totdat je een vork in de wortels kunt prikken. Niet te lang doorkoken, want wortelsnoepjes moeten nog wel een beetje een bite hebben. Eigenlijk zoals je normaal altijd worteltjes zou koken. 


Stap 3
Neem de pan van het vuur af. Giet het water uit de pan in een vergiet. Doe de worteltjes meteen terug in de pan. Doe hier de honing en boter bij. 

Wortelsnoepjes

Schep de wortels even om, zodat alle worteltjes bedekt zijn met een dun laagje honing en boter. Doe de deksel van de pan er meteen weer op. Zet de pan weg en laat een paar minuten staan. Besprenkel voor het serveren de worteltjes met een klein beetje peterselie en klaar zijn je wortelsnoepjes.

Het resultaat

Heerlijke wortelsnoepjes, waar zelfs de meest verstokte anti-groente-eter niet van af kan blijven!
De honing en boter zorgen ervoor dat de zoetige smaak van de worteltjes beter naar voren komt. 
Serveer de wortelsnoepjes bijvoorbeeld met gekookte aardappeltjes en een stoofpotje.
Als je kinderen denken dat ze aan het snoepen zijn wordt het avondeten geen strijd, maar een feestje!


Wortelsnoepjes
Tip van oma:
Volwassen kindertjes vinden deze worteltjes ook heel erg lekker. Probeer dan eens in plaats van honing een lepeltje marmelade. Als je marmelade gebruikt zet dan de pan (zonder water) even heel kort op het vuur om de marmelade goed te laten smelten. Heerlijk!

Genieten maar!

Labels: , , , , , , , , ,

Wortelsnoepjes

Wortelsnoepjes

Vandaag een heel klein lief receptje: Wortelsnoepjes. 

Dochterlief is niet zo dol op groenten. Toen ze nog aan het kleuteren was kon ik haar alleen maar komkommers voorschotelen. Ik denk dat ze de afgelopen jaren de gemiddelde komkommerconsumptie van Nederland een flinke boost omhoog heeft gegeven. Komkommers zijn natuurlijk ook wel erg lekker en gezond, maar bestaan wel grotendeels uit water. Maar ja...ik was al blij dat ze iets van groente binnenkreeg.

Wortelsnoepjes

Inmiddels gaat het stukken beter met groenten eten van dochterlief. Broccoli, andijvie, erwtjes en mais staan op haar "vind ik lekker-lijst". Maar inmiddels ook gekookte worteltjes. Ja, zelfs zoiets simpels als gekookte worteltjes kregen we er niet in. Maar ik schotel haar tegenwoordig ook geen gewone worteltjes meer voor. Wij eten wortelsnoepjes! En die vindt ze toch zo lekker. Een kind is snel tevreden en stiekem vind ik ze zo ook veel lekkerder smaken...

Het is een heel simpel recht toe recht aan alledaags gerechtje, maar met een kleine twist.

Zelf toevoegen:


- 6 á 7 worteltjes (als je winterpenen gebruikt 3 á 4)
- halve theelepel boter (Je kunt dit ook weglaten. Ik vind de romigheid die de boter erg lekker)
- 1 eetlepel honing
- snufje zout
- gedroogde peterselie


Stap 1
Maak de worteltjes schoon en snijd ze in diagonale reepjes (het oog wil ook wat).

Wortelsnoepjes

Stap 2
Kook de worteltjes in ruim water met een snufje zout beetgaar. Dit is totdat je een vork in de wortels kunt prikken. Niet te lang doorkoken, want wortelsnoepjes moeten nog wel een beetje een bite hebben. Eigenlijk zoals je normaal altijd worteltjes zou koken. 


Stap 3
Neem de pan van het vuur af. Giet het water uit de pan in een vergiet. Doe de worteltjes meteen terug in de pan. Doe hier de honing en boter bij. 

Wortelsnoepjes

Schep de wortels even om, zodat alle worteltjes bedekt zijn met een dun laagje honing en boter. Doe de deksel van de pan er meteen weer op. Zet de pan weg en laat een paar minuten staan. Besprenkel voor het serveren de worteltjes met een klein beetje peterselie en klaar zijn je wortelsnoepjes.

Het resultaat

Heerlijke wortelsnoepjes, waar zelfs de meest verstokte anti-groente-eter niet van af kan blijven!
De honing en boter zorgen ervoor dat de zoetige smaak van de worteltjes beter naar voren komt. 
Serveer de wortelsnoepjes bijvoorbeeld met gekookte aardappeltjes en een stoofpotje.
Als je kinderen denken dat ze aan het snoepen zijn wordt het avondeten geen strijd, maar een feestje!


Wortelsnoepjes
Tip van oma:
Volwassen kindertjes vinden deze worteltjes ook heel erg lekker. Probeer dan eens in plaats van honing een lepeltje marmelade. Als je marmelade gebruikt zet dan de pan (zonder water) even heel kort op het vuur om de marmelade goed te laten smelten. Heerlijk!

Genieten maar!

Labels: , , , , , , , , ,