<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.bakkenzoalsoma.nl

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Bakken zoals Oma: De Mexicaanse Tortilla: Oergerecht!

zaterdag 1 december 2012

De Mexicaanse Tortilla: Oergerecht!

 

 
Een vervolg op het thema oergerecht! Het avontuur rond de wereld krijgt zijn vervolg. Vorige keer heb ik een receptje gepost over American Pancakes. We zakken vandaag iets naar beneden op het Amerikaanse continent.

Viva la Mexico!

We gaan naar het land van chili con carne, guacomole, tortillas, taco's, burritos en enpanadas. Het land van de Mariachi, de piñata en de sombrero's: Mexico!

Nu ik op dit avontuur ga, besef ik hoe rijk aan culturele invloeden mijn opvoeding is geweest. Toen ik nog bij moeders thuis woonde was zaterdag schoonmaakdag. Mijn ouders hadden vanuit Aruba een ruime collectie Latijn-Amerikaanse lp's meegenomen. Ja, dat was zo retro en zo seventies, maar de klank van een ouderwetse platenspeler is zo mooi. Het gekraak van de naald over het vinyl, mooi. Mijn moeder had het niet zo op met cd's en zo. Op zaterdag stofte ze de platenspeler af. En al gauw vulde het hele huis zich met muziek van Rocio Dúrcal, José Feleciano, Yolanda del Rio of Juan Gabriel. Grote artiesten uit de Latin Music Scene uit de jaren zeventig. Je kunt de Mariachi vergelijken met het levenslied zoals wij die hier in Nederland kennen. De mooiste teksten van vergane liefdes, hartstocht, verlangen, bedrog en eeuwige liefde. Toen vond ik het niet altijd even mooi...maar nu zijn het gekoesterde herinneringen.

Tortilla's

In Mexico behoren de tortilla's al eeuwenlang tot het alledaagse menu. De oorspronkelijke tortilla werd van maismeel gemaakt. Gekookte mais werd met water vermengd en gemalen tot een soort maispasta. Kleine beetjes maispasta werden tot kleine platte taartjes gevormd. In het Spaans wordt een taart "torta" genoemd. De kleine maistaartjes werden dus tortillas. De tortillas werden dan gebakken op een hete ijzeren plaat op open vuur. Deze maistortillas werden als vervanger van gewoon brood gebruikt. De tortilla's van tarwebloem zijn aan het eind van de zestiende eeuw ten tijden van het kolonialisme in het noorden van Mexico ontstaan. Een gebrek aan maismeel en invloeden van nieuwe kolonialisten hebben hieraan bijgedragen. De Flour Tortilla heeft inmiddels de wereld veroverd.

Zelf toevoegen:* 2,5 cups boem
* 1 cup warm water
* 1 theelepel zout
* 1/4 cup koude boter (of shortening)

Stap 1
Meng de zout en bloem samen. Voeg de boter toe. Snijd de boter in de kleine stukjes en meng dit goed door het bloemmengsel. Het moet nu gaan lijken op broodkruimels.

Stap 2
Doe alles samen in een grote mixer. Voeg de cup warm water toe. Het water moet warm genoeg zijn om de boter goed te doen smelten. Maar het moet niet heet of kokend zijn, want dan wordt het deeg te papperig. Kneed het deeg tot het goed soepel en elastisch is. Ik heb de machine tien minuten laten draaien met de deeghaak.

Stap 3
Vorm nu balletjes van het deeg. Afhankelijk van wat je met de pannenkoekjes wilt doen kunt je deeg als volgt verdelen.
10 bolletjes: Fajitas (kleine tortilla's) voor een kleinere wraps
8 bolletjes:   Burritos (middelgrote tortilla's)
6 bolletjes:   Grote tortillas (voor bijvoorbeeld maaltijdwraps of saladwraps)

Stap 4
Zet een koekenpan met een goede dikke bodem op het vuur. Rol nu de bolletjes uit. Druk het bolletje eerst met de palm van je hand plat. Rol dan de tortilla's met een deegroller uit.

Zorg ervoor dat het een mooie ronde flinterdunne deeglap wordt.


Stap 5
Bak de tortilla's. Er hoeft geen extra boter of vet in de pan. In het deeg zelf zit ook al boter. Bak de tortilla eerst aan één kant gaar.

De tortilla gaat bolletjes vormen. Dit is goed. Kijk aan de onderkant, als er goudgele vlekken ontstaan is de ene zijde klaar. Dit gaat best snel, in een hete koekenpan ongeveer 30 tot 50 seconden. Keer de tortilla dan om en bak de andere kant ook gaar.

Stap 6
Leg een schone theedoek op een bord. Stapel de tortilla's die klaar zijn op het theedoek en wikkel het theedoek dicht. Zo blijven je tortilla's lekker warm voor gebruik.


Je kunt de tortilla's ook vooraf bereiden. Bak ze dan allemaal gaar. Laat ze helemaal afkoelen. Rol ze op in folie en bewaar ze in de koelkast. Als je ze dan wilt gebruiken hoef je ze alleen een paar seconden aan beide kanten op te warmen in een hete koekenpan.

Het resultaat

Heerlijke verse warme tortilla's! Serveer de tortilla's met chili con carne en guacomole voor het avondeten. Heerlijk! En het is snel en smakkelijk (;-).
Gebruik de tortilla's als basis voor een wrap met een lekkere salade als lunch of maak quesadilla's door ze te vullen met plakjes kaas dubbelvouwen en in de pan opwarmen tot de kaas gesmolten is! 


Genieten maar!

Bronnen:
www.historiacocina.com
www.ourbestbites.com

Labels: , , , , , , , , , , , , ,

2 reacties:

Op 3 december 2012 om 09:43 , Blogger Carlotta zei...

super! Je blog net ontdekt en ga hem op een rusti moment doorlezen. In elk geval staan jouw tortilla's en guacamle vanavond op het menu! :) Ik ben ook absolute voorstander van vers en zonder pakjes! Liefs!

 
Op 3 december 2012 om 20:51 , Blogger Unknown zei...

Hoi Carlotta! Wat leuk dat je op mijn blog bent belandt en een berichtje achterlaat. Ik vind het ook erg leuk dat je de tortilla's en guacamole op het menu hebt gezet voor vandaag. Ik benieuwd wat je van het resultaat van het recept vindt. Groetjes

 

Een reactie posten

Vind je mijn blog leuk? Laat hier een kattebelletje achter!

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage