<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.bakkenzoalsoma.nl

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Bakken zoals Oma: Oergerecht: Finse Pannukakku

woensdag 5 juni 2013

Oergerecht: Finse Pannukakku

Op mijn reis in navolging van het oergerecht ben ik in Scandinavië beland. Het volgende recept komt uit het mooie Finland. Deze pannenkoek wordt in de oven gebakken en heeft een bijzondere bijna custardachtige structuur in het midden, terwijl de randen van de pannenkoek bijna als een Yorkshire Pudding omhoogrijzen.








De traditie uit Finland
Deze pannenkoeken worden in Finland vaak als ontbijt gegeten of als dessert. De pannukakku wordt vaak geserveerd met een zoete topping, zoals jam, gelei of slagroom. Het is eigenlijk vrij universeel om een pannenkoek te garneren met vers fruit, stroop of poedersuiker, zo ook in Finland. Maar ook een combinatie met worstjes of ander hartig beleg komt voor.

In Finland wordt de Pannukakku het hele jaar door geserveerd. Maar de pannukakku is traditiegetrouw in Finland een gerecht die geserveerd op de avond van 23 juni voorafgaand aan het feest van de Heilige Johannes de Doper. Dit feest valt samen met de midzomernachtvieringen die in het Scandinavische veel voorkomen. De midzomernacht wordt gevierd met vreugdevuren en picknicks. De pannukakku is hierbij een onmisbaar element bij het feest.

Zelf toevoegen

* 4 eieren
* 3/4 theelepel zout
* 2,5 cup melk
* 1 cup bloem
* 1/4 cup suiker
* 4 eetlepels boter







Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Stap 2
Doe de 4 eetlepels boter in een vierkante vorm. Je kunt ook een ronde vorm gebruiken, maar gebruik dan liefst geen springvorm. De bakvorm gaat de oven in zodra de oven is voorverwarmd. Laat de vorm in de oven tot de boter is gesmolten en licht gaat bubbelen.

Stap 3
Meng de vier eieren samen tot ze goed gemengd zijn. De eieren moeten goed luchtig geklopt worden.
Voeg de bloem, suiker, zout en melk toe tot er een dun beslag is ontstaan.
Haal de vorm uit de oven en giet langzaam het beslag op de gesmolten boter.

Stap 4
Bak de pannukakku 30 minuten in de oven op 200 °C. De pannukakku is klaar als de zijkanten goed omhoog zijn gekomen.






Het resultaat
Een heerlijke pannukakku. Ik heb de pannukakku geserveerd met druiven en poedersuiker als een heerlijke brunch op zondagmiddag. Maar je kunt alle kanten op met de garnering.



Genieten maar!


Labels: , , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Vind je mijn blog leuk? Laat hier een kattebelletje achter!

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage