<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.bakkenzoalsoma.nl

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Bakken zoals Oma: Lemon Curd

maandag 18 maart 2013

Lemon Curd

"If life gives you lemons...make Lemon Curd"

Deze post is op speciaal verzoek van één van mijn lezers van het eerste uur! 

Lemon Curd voor Julia.Ik heb wel wat met citroenen. De friszure smaak van de citroen die dartelt op mijn smaakpapillen vind ik gewoonweg sensationeel. Citroensuiker, citroenlimonade, citroensorbets, ik vind het heerlijk. Maar ook in nagerechten, taarten en ander klein gebak is de citroen een aangename smaakmaker. 

Vuur in een jasje
Laatst viel ik midden in een aflevering van de Wilde Keuken. Een kookprogramma van Wouter Klootwijk. Erg leuk progamma met een uniek invalshoek. Deze aflevering uit 2012 ging over citroenen. Wouter interviewde een siciliaanse citroenboer. De citroenboer die omschreef de citroen als volgt: "Een citroen is vuur in een jasje". Het is een fruit die het zonlicht vangt en concentreert. De schil van de citroen bevat namelijk een etherische olie. De citroenboer liet het ook zien. Hij kneep de schil van een halve citroen uit boven een aanstekertje en inderdaad er verscheen een klein steekvlammetje. Geweldig mooi, vond ik dat.
 
Lemon Curd
Ik had eigenlijk nog niet eerder Lemon Curd gemaakt. Geïnspireerd oor het speciaal verzoek van Julia ben ik de keuken ingedoken en heb me gewaagd aan het maken van Lemon Curd. Met volle overtuiging en enthousiasme over het eindresultaat deel ik dit recept met jullie. 

Lemon curd


Als je deze Lemon Curd maakt, dan proef je de heerlijkheid van dat gevangen vuur. Het prikkelt op je tong, het is een beetje zoet, maar oh zo heerlijk. Het is net of je een hapje uit de zon neemt. 

Zelf toevoegen

Lemon curd

* 4 eieren
* 3/4 cup suiker
* rasp van 1 citroen (ongeveer 2 grote of 3 kleine citroenen)
* 1/2 cup vers citroensap
* 125 gram boter in kleine blokjes gesneden

Stap 1
Vul een klein steelpannetje met water. Breng het water aan de kook. Zet als het water kookt een metalen of glazen kom op de steelpan. Zorg ervoor dat je alles klaar hebt staan voordat je met stap 2 verder gaat. Breek de eieren dus alvast in een klein kommetje. Pers en rasp de citroenen en snijd de blokjes boter alvast in kleine blokjes. Als je straks de eieren op het vuur hebt staan moet je alle ingrediënten klaar en bij de hand hebben.

Stap 2
Doe de eieren en suiker in de kom. Klop met de garde de eieren los en blijf kloppen totdat de suiker helemaal is opgelost. 

Lemon Curd
Lemon CurdStap 3
Doe de in kleine blokjes gesneden boter erbij en blijf met de garde goed kloppen. Zorg ervoor dat de boter helemaal smelt en in het mengsel wordt opgenomen.

Stap 4
Als alle boterblokjes gesmolten zijn, doe je de citroenrasp en citroensap erbij. 

Lemon CurdLemon CurdRoer alles goed door elkaar. Zet nu het vuur op een laag pitje. En dan wordt het tijd om je armspieren aan het werk te zetten. Blijf 10 minuten lang zachtjes kloppen met de garde. De lemon curd wordt nu geleidelijk dikker van textuur. Let er wel op, dat je de curd niet laat koken. Het gaat dan schiften. Dat wil je voorkomen. (Je kunt het wel oplossen door met de staafmixer door het mengsel heen te gaan).

Stap 5
De lemon curd is klaar als het mengsel goed dik is geworden en aan de achterkant van een lepel blijft plakken. De curd zal dikker van structuur worden als het is afgekoeld.Het resultaat
Een heerlijke lemon curd, die onweerstaanbaar is. Zo warm van het vuur was het al geweldig lekker. Maar afgekoeld was het net een citroenpudding. Ik moet bekennen, dat ik stiekem steeds een lepel in de pot hebt gestopt om een beetje te snoepen. Dit is echt een recept waar je steeds naar terug zult willen grijpen. Heerlijk op toastjes, als vulling van taart, als topping op ijs...en ga zo maar door. Gewoonweg lekker!


Lemon Curd


Tip van Oma:
Rasp de citroenen voordat je ze gaat persen. Dit gaat een stuk makkelijker. Maar je zult niet alle rasp nodig hebben, maar met de rasp van de overige citroenen kan je bijvoorbeeld citroensuiker maken.

Genieten maar!

Labels: , , , , , ,

4 reacties:

Op 27 maart 2013 om 16:37 , Anonymous Angela zei...

Hallo, dat ziet er heerlijk uit. Ik wil het ook graag proberen, maar heb een probleem met de hoeveelheidsduiding cups. Hoeveel gram is dit ?

Alvast bedankt.

 
Op 27 maart 2013 om 22:26 , Anonymous Alesig Greving zei...

Hi Angela,
Ik heb een voorkeur voor de cups, want dat scheelt gedoe met wegen en afwas ;-) Maar met een weegschaal wegen is natuurlijk veel nauwkeuriger. Ik ga binnenkort nog een post maken met een omrekentabel voor cups naar grammen met de meest gangbare ingrediënten die ik gebruik. Een cup heeft een volume van 250 ml. Dat betekent voor dit recept 125 ml citroensap en de suiker komt overeen met 150 gram.

Groetjes
Alesig

 
Op 29 maart 2013 om 16:28 , Anonymous Angela zei...

Hoi Alesig,

Ik heb de curd vanmorgen gemaakt en hij is geweldig! Vanmiddag op mijn boterham en de rest op de Paastaart. Ik moet alweer nieuwe maken!!

Ik ga gauw eens kijken bij je ander recepten!

Groetjes,
Angela

 
Op 11 april 2013 om 22:14 , Anonymous Alesig Greving zei...

Hoi Angela,

Dank je wel voor je lovende woorden voor de Lemon Curd!
Fijn dat het zo in de smaak is gevallen!

groetjes
Alesig

 

Een reactie posten

Vind je mijn blog leuk? Laat hier een kattebelletje achter!

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage