<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.bakkenzoalsoma.nl

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Bakken zoals Oma: Pitabrood

woensdag 27 februari 2013

Pitabrood


Pitabrood zelf maken

Zelfgemaakte pitabroodjes

Dit keer heb ik me gewaagd aan het zelf bakken van pitabroodjes. Het is een simpel recept met vier ingrediënten: bloem, water, gist en zout. Niets meer. Het resultaat was verbluffend. De buitenkant net een beetje krokant en van binnen lekker luchtig.

Zelfs als je niet eerder zelf brood hebt gebakken, dan zou dit toch gewoon eens moeten proberen. Ja, zelfs als je misschien een beetje een fobie hebt voor gist. Er zijn mensen die bang zijn voor gist. Niet omdat ze bang zijn dat de gist ze iets aandoet. Dat zou gek zijn. Maar ik begrijp het wel. Ik heb ook met gist leren werken. Soms doet gist niet wat je wilt dat het doet. Het brood rijst niet, is te hard of mislukt volkomen. Dat heeft een reden. Gist leeft.

Het vraagt om liefde. Het water mag niet te warm, maar ook niet te koud zijn. Zout en gist gaan samen, want brood zonder zout is niet lekker. Maar...gist en zout moeten aan elkaar wennen. Als ze direct met elkaar in contact komen is het oorlog. De gist verliest de strijd. Als het zout voorzichtig wordt toegevoegd en de vrede tussen gist en zout is gesloten is het wachten geblazen. Het deeg heeft dan tijd nodig. Het moet rusten op een warme plek en goed afgedekt, zodat het mooi kan rijzen. Dat rijzen daarbij gaan de gistcellen aan het werk. Het klinkt allemaal ingewikkelder dan het is.

Maar, och, och, och... Als je de gist met liefde en zorg behandelt, dan krijg je dat dubbel en dwars terug.
De geur van versgebakken brood in huis...of het nou een mooi heel brood is, kleine harde broodjes of deze makkelijke pitabroodjes...pure gelukzaligheid...

Zelf toevoegen
Pitabrood zelf maken














* 1 eetlepel gist
* 1 ¼ cup warm water
* 1 theelepel zout
* 3 tot 3 ½ cups bloem

Pitabrood zelf makenStap 1
Doe het water in de kom van een mixer. Los in het water de gist op. Laat dit even mengsel even staan tot het gist helemaal is opgelost. Dit duurt ongeveer vijf minuten.




Stap 2
Doe de zout en 1 ½ cup van de bloem toe. Doe eerst de bloem in de kom en daarna pas het zout. Probeer zoveel mogelijk het zout op de bloem te strooien en niet direct in het gistmengsel. Meng dit met de deeghaak samen tot een grof beslag. Voeg er nu weer 1½ cup bloem toe en meng verder met de deeghaak tot een lobbig geheel is ontstaan.

Pitabroodjes zelf maken
Pitabrood zelf maken








Pitabrood zelf makenStap 3

Haal het deeg uit de beslagkom en kneed dit nu met de hand nog 8 minuten tot het deeg soepel en elastisch is geworden. Doe er meer bloem bij als het deeg te plakkerig is.



Stap 4
Pitabrood zelf makenVerdeel het deeg in 6 delen voor grote pitabroodjes en in 10 delen voor kleine pitabroodjes. Ik heb er kleine bolletjes van gemaakt. Vorm het deeg tot bolletjes. Rol de bolletjes met een deegroller uit tot platte deegschijfjes van ongeveer een halve centimeter dik met een diameter van ongeveer 10 cm. Probeer de deegschijfjes zo regelmatig mogelijk uit te rollen, zodat de broodjes straks in de oven goed kunnen opbollen.

Stap 5
Laat de deegschijfjes nu ongeveer 30 tot 40 minuten rusten op een bakplaat om te rijzen. De deegschijfjes zullen niet veel rijzen.

Stap 6
Verwarm de oven voor op 220 graden. Neem een spatel. Keer de deegschijfjes met de spatel op de kop. Leg de deegschijfjes op een bakplaat met de onderkant (zijde die aan de onderkant lag bij het rijzen) naar boven. Bak de broodjes in 10 tot 15 minuten gaar in de oven. Het omkeren is nodig om ervoor te zorgen dat je deegschijfjes mooie pitabroodjes worden. Blijf de eerste vijf minuten in de buurt van je oven. Niet omdat het nodig is, maar omdat de broodjes zo mooi rijzen in de oven. Dat wil je niet missen. Dat ziet er zo gaaf uit. De broodjes zijn klaar als ze een mooie lichtbruine (bijna gouden) kleur hebben.

Het resultaat
Pitabroodjes niet uit een zakje, maar helemaal zelfgemaakt uit je eigen oven. En echt het is een fluitje van een cent. En lekker dat ze zijn! Vele malen beter dan de voorgebakken broodjes.

Pitabrood zelf maken

















Tip van Oma
De broodjes blijven 2 goed als je ze goed ingepakt bewaard. Je kunt de broodjes traditioneel serveren met shoarma, frisse ijsbergsla en natuurlijk knoflooksaus. Maar je kunt er natuurlijk ook een heerlijk geroosterd broodje pita-kaas mee maken.

Genieten maar!

Labels: , , , , , , , , , ,

4 reacties:

Op 28 februari 2013 om 08:48 , Blogger Caroline Brouwer zei...

Handig! Ik zat net te denken, ik moet ze eens zelf maken, want uit de supermarkt vind ik ze echt niet lekker!

 
Op 1 maart 2013 om 23:17 , Blogger Unknown zei...

Hoi Caroline,

Deze zijn echt een stuk lekkerder dan die uit de winkel. En je voelt je een professioneel pitabroodbakker als je in de over kijkt en de broodjes bakken mooi bol op!

Groetjes
Alesig

 
Op 12 september 2013 om 13:30 , Anonymous Anoniem zei...

Hoi hoi,
Dit lijkt me een lekker receptje voor pitabroodjes. Alleen heb ik 1klein vraagje. Welke hoeveelheden hanteer jij met de cups? Het schijnt nml. dat je Amerikaanse cups en Engelse cups hebt en die wijken van elkaar af. Welke hoeveelheid in gram/ml gebruik jij?

Ik wil deze broodjes zeker een keer gaan maken, want ze zien er echt heel lekker uit. =)

Groetjes,
Smulfrummie

 
Op 11 oktober 2013 om 15:31 , Blogger Unknown zei...

Hoi Smulfrummie,

Wat leuk, dat je bij Bakkenzoalsoma bent komen kijken. En excuus voor de vertraagde reactie. Ik gebruik doorgaans de Amerikaanse cups (dus 236 - 240 ml). Je reactie was overigens inspiratie om mijn allernieuwste post te wijden aan het gebruik van cups in de keuken. Dank daarvoor!

Groetjes
Alesig

 

Een reactie posten

Vind je mijn blog leuk? Laat hier een kattebelletje achter!

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage