<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.bakkenzoalsoma.nl

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Bakken zoals Oma: Citroensuiker zelf maken

zondag 9 december 2012

Citroensuiker zelf maken

Ken je dat ook, dat je voor een recept citroensap nodig hebt en je uiteindelijk maar een halve citroen gebruikt. De andere helft van citroen staat dan maar een beetje zielig in de koelkast te verschrompelen. Zonde...

Vandaag een makkelijk feelgood-receptje. Het kost weinig moeite. Je bent bewust bezig, want je gebruikt elk deeltje van de citroen. En je hebt er lang plezier van. Een quick-win: Weinig inspanning, maximaal resultaat!

Citroensuiker

Je kunt eindeloos variëren met suiker. Suiker geeft een zoete smaak aan gerechten, maar geeft verder geen diepte aan je gerechten behalve zoetheid. Door suiker te combineren met citroenschil of bijvoorbeeld kaneel kan je een extra dimensie aan je gerechten geven. Zo geef je net een eigen smaakje mee. Ik vind dat bij het maken van puddings citroensuiker een veel diepere subtiele citroensmaak geeft, dan het toevoegen van de citroenrasp en suiker. Door citroenrasp te vermalen met suiker wordt dringt het aroma en en de smaak van de citroen goed door in de suiker.

Citroensuiker blijft maandenlang goed in de koelkast. Was een glazen pot met heet water of in de vaatwasser. Droog het goed af met een schone theedoek en je hebt een prima bewaarpot. Als ik lege glazen potjes jam, appelmoes of chocopasta heb gooi ik die niet weg. Dat zijn zulke reuze handige bewaarpotjes. Kruiden, noten, specerijen, cacoapoeder bewaar je beter in afgesloten potjes dan in de plastic zakjes waarin je ze koopt. Dus twee recyclen maar.

Zelf toevoegen* rasp van 3 citroenen
* 2 cups suiker

Stap 1: de voorbereiding
Was de citroenen goed. Leg alvast een stuk bakpapier of aluminiumfolie op een bakplaat of een platte schaal klaar.

Stap 2
Rasp de citroenen. Let erop, dat je niet het witte gedeelte onder de citroenschil meeraspt.


Dit is een beetje bitter. Het geel van de citroenschil daar zit aroma en smaak in. Let op bij het raspen, dat je alleen het citroengeel meeraspt. De geraspte citroenen kun je zo in de koelkast bewaren. Die blijven heel lang goed. Je kunt ze ook meteen uitpersen en het sap invriezen voor later gebruik.

Stap 3
Doe rasp van de citroenen met 1 cup suiker in een blender of gebruik zoals ik gewoon de staafmixer.

Maal het mengsel in ongeveer drie minuten fijn. Als je een staafmixer gebruikt, maak dan halverwege of als de staafmixer hapert de messen even vrij. Schraap dan het suikermengsel eruit en doe het terug in de mengbeker.

Stap 4
De suiker met citroenschil verandert langzaam van kleur en structuur tijdens het malen. En de geur van de citroen is heerlijk.


Doe nu het citroensuikermengsel met de overgebleven suiker in een kom. Meng het citroensuikermengsel met de suiker goed door elkaar. En nu heb je citroensuiker.

Stap 5
Strooi de citroensuiker op de bakplaat. Bekleed de bakplaat eerst aluminiumfolie. Strijk de suiker glad met de bolle kant van een lepel.
Laat de suiker een uur drogen.

Na het uur kan je de citroensuiker in een glazen pot of plastic bakje overdoen. Zorg ervoor dat je een potje gebruikt waar alles in kan en die goed kan sluiten. Gebruik voor het vullen van het potje een trechter als het potje een smallere opening heeft. Dat hoeft niet, maar de kans op morsen is zo minder groot.

Plak een etiketje op het potje met de datum waarop je de citroensuiker hebt gemaakt.

Je kunt ook met andere citrusvruchten speciale smaaksuiker maken. Gebruik 2 sinasappels voor sinasappelsuiker of 4 limoenen voor limoensuiker.


Het resultaat

Een voorraadje citroensuiker! Je kunt de citroensuiker in je thee doen of een schaaltje vanillevla of yoghurt net even een ander smaaktje geven door een theelepeltje citroensuiker erover heen te strooien. Ik gebruik citroensuiker ook voor het bakken van koekjes, taarten en bij het maken van pudding of andere toetjes.

Labels: , , , ,

2 reacties:

Op 12 april 2013 om 13:13 , Anonymous Jacobien zei...

Leuk ga ik binnenkort maken!

 
Op 15 april 2013 om 22:37 , Blogger Unknown zei...

Hoi Jacobien,

Bedankt voor je reactie! Ik ben erg benieuwd naar wat je ervan vindt als je het maakt. Ik zou het leuk vinden weer wat van je te horen als je de poging gewaagd hebt.

Groetjes
Alesig

 

Een reactie posten

Vind je mijn blog leuk? Laat hier een kattebelletje achter!

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage