<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.bakkenzoalsoma.nl

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Bakken zoals Oma: Oergerecht: Deense Pandekage

zondag 6 oktober 2013

Oergerecht: Deense Pandekage

Oergerecht: Deense Pandekage
Ik mijn zoektocht naar de pannenkoeken van de wereld vertrek ik nu naar Denemarken.

In Denemarken weet iedereen dat de pannenkoek al te vinden was in de tijd van de Vikingen. Ook de stoere Vikingen aten pannenkoeken. Sterker nog als de Vikingen op weg gingen om ergens een strijd te leveren aten ze onderweg pannenkoeken. Hun schilden waren multifunctioneel. De schilden werden boven het kampvuur gehangen en werden gebruikt als bakplaat. Er werd dan een beslag gemaakt en er werden pannenkoeken gebakken op de hete schilden. Dat scheelde in elk geval veel gesjouw met potten en pannen.

In het Deens heet de pannenkoek: "Pandekage". Dit recept voor de Deense Pandekage levert een pannenkoek op met een stevige structuur. De stevige structuur komt doordat in het beslag ook volkorenmeel wordt gebruikt. Om de pannenkoek smaak te geven wordt een eetlepel honing toegevoegd aan het beslag. Dat geeft deze Deense Pandekage een bijzondere aparte smaak.

Zelf toevoegen
Oergerecht: Pandekage* 3 eieren
* 1 eetlepel honing
* 1/4 theelepel zout
* 2/3 cup volkorenmeel
* 2/3 cup bloem
* 2/3 cup water
* 2/3 cup melk
* boter om in te bakken

Stap 1
Klop de eieren, honing en zout samen tot een glad mengsel.

Oergerecht: Deense Pandekage

Stap 2
Voeg eerst de bloem steeds in kleine hoeveelheden toe aan het eimengsel. Als alle bloem is toegevoegd ontstaat een mooi glad beslag.

Oergerecht: Deense PandekageOergerecht: Deense Pandekage
Doe daarna het volkorenmeel steeds beetje beetje erbij. Blijf ondertussen steeds goed roeren. Het eimengsel zal niet al het volkorenmeel en de bloem kunnen opnemen. Hierdoor ontstaat een soort grote klont. Dat hoort zo.

Stap 3
Voeg nu de melk en water toe. Hier zul je de armspieren voor moeten inschakelen. De dikke deegklont die is ontstaan ga je nu langzaamaan weer oplossen met melk en water. Doe eerst de melk erbij. Blijf steeds goed roeren. Het helpt om af en toe de garde even tegen de kom aan te kloppen om de deegklont even los te schudden.

Oergerecht: Deense PandekageOergerecht: Deense Pandekage
Als al het melk in het beslag is opgenomen, ga je verder met water. Giet het water steeds beetje bij beetje aan het beslag toe en blijf steeds goed roeren. Het beslag moet goed dun zijn. Als je het gevoel hebt dat het beslag niet dun genoeg is, kan je er een klein scheutje melk bij doen.

Stap 4
Verwarm een koekenpan op hoog vuur. Gebruik ongeveer een 15 gram boter om elke pannenkoek te bakken.

Oergerecht: Deense PandekageOergerecht: Deense Pandekage
Laat de boter smelten in de pan. De boter moet bruin worden. Doe de het pannenkoekenbeslag in de pan. Maak een draaiende beweging met de pan om het beslag goed te verdelen. Als de bovenkant van de pannenkoek droog is, keer je de pannenkoek om. Bak de pannenkoeken aan beide kanten gaar.


Het resultaat
Een Deense Pandekage, die qua smaak vrij uitgesproken is. Dit komt door het gebruik van de honing en het volkorenmeel in het beslag.

Oergerecht: Deense Pandekage
Ik vind stroop en suiker het lekkerst op mijn pannenkoeken. Ik heb deze Deense pannenkoek dan ook heel simpel geserveerd met witte poedersuiker.

Tip van Oma
Oergerecht: Deense PandekageEen pannenkoek is vers het lekkerst. Maar deze Pandekage kan prima een nachtje in de koelkast doorbrengen en de volgende dag is het opgewarmd in de pan of zelfs in de magnetron nog even lekker als de dag ervoor. Je kunt de het dan serveren als ontbijt of als lekker tussendoortje.

Genieten maar!

Labels: , , , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Vind je mijn blog leuk? Laat hier een kattebelletje achter!

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage