<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.bakkenzoalsoma.nl

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Bakken zoals Oma: Wortelrijst

donderdag 29 augustus 2013

Wortelrijst

In de Caribische keuken wordt veel rijst gegeten. Rijst vult goed, valt niet zwaar op de maag en is lang houdbaar in het warme klimaat.

De rijst wordt bereid volgens de traditionele bereidingswijze. Dus niet koken en afgieten, maar het water met de rijst laten inkoken.

Wat we in de Nederlandse keuken niet gewend zijn is om rijst te wassen. Dit is onderdeel van de traditionele bereidswijze. Het wassen van rijst heeft als doel om de vliezen van de rijst af te spoelen en om de korrels week te maken. Het wassen zorgt ervoor dat de rijstkorrels net iets fijner van smaak worden. Als ik haast heb en snel een maaltijd op tafel wil zetten, dan sla ik het wassen van de rijst ook wel eens over. Probeer het eens, de rijst wassen. Je zult versteld staan over hoe veel troebel water er van de rijst af komt.

Na het wassen wordt de rijst gekookt in een verhouding van ongeveer 1 kop rijst op 1,5 kop water. De rijst wordt gekookt tot al het water is opgenomen. Een wat ouderwetse truc, geleerd van een van mijn tantes, is het afmeten van de benodigde hoeveelheid water met je vingerkootjes. Ik weet het. Het klinkt gek, maar het werkt als een tierelier. Doe eerst de rijst in de pan. Dan steek je een vinger in de rijst. Nu giet je er net zoveel water bij. Je giet net zoveel water erbij totdat het water een vingerkootje hoger staat dan de rijst. Hoewel een wat meer accurate truc van een verhouding van 1,5 eenheid water op 1,5 eenheid rijst ook prima werkt.

Rijstkoker

Hoewel traditioneel rijst koken in een pan erg lekkere rijst oplevert, ben ik wel een mens van deze tijd en ga ook wel voor functioneel gemak. Ik heb een rijstkoker. Een geweldig apparaat die voor mij onmisbaar is. Het is zo'n simpel apparaat, maar bijzonder effectief. Je doet de rijst, water en eventueel andere ingrediënten in de rijstkoker. Zelfs de meest simpele rijstkoker heeft zowel een kookfunctie als een warmhoudfunctie. Eigenlijk wordt de rijst in een rijstkoker gestoomd. Doe de rijst in de pan van de rijstkoker, water, zout en een klein scheutje olie erbij en je hebt er geen omkijken meer naar. De rijstkoker slaat zelf af van koken naar warmhouden als de rijst klaar is. De rijst wordt warmgehouden totdat je klaar bent om te eten. Een echte aanrader.

Dit recept geeft een variatie op de traditionele witte rijst.

WortelrijstZelf toevoegen
* 2 kopjes (parboiled) rijst
* 3 kopjes water
* 3 wortels
* 1 ui
* 1 sjalot
* 1 teen knoflook
* 1 eetlepel zonnebloemolie
* 1 bouillionblokje (kip of groente)
Dit is voldoende om als bijgerecht voor vier personen te serveren.

Stap 1
Was de rijst totdat het spoelwater helder wordt. Het kan zijn dat je drie of vier keer nieuw water bij de rijst moet doen. Nadat je de rijst hebt gewassen, doe je de rijst in de waterkoker of de pan. Voeg de 3 kopjes water toe. Je kunt de rijst ook ongewassen in de pan van de waterkoker doen. Ik geef er de voorkeur aan de rijst te wassen als ik wortelrijst maak.

WortelrijstStap 2
Rasp de worteltjes met een grove rasp. Snijd de ui en het sjalotje in hele kleine blokjes. Doe de groenten nu bij de rijst in de pan. Roer goed.Stap 3
Knijp de teen knoflook uit met een knoflookpers. Doe de knoflook bij de rijst. Verkruimel het bouillionblokje boven de pan met water en doe er tot slot nog een eetlepel zonnebloemolie erbij. Roer nogmaals goed.

Wortelrijst


Stap 4
Doe de rijstkoker aan. De meeste rijstkokers hebben een geintegreerde timer. Als de rijst klaar is, springt het systeem automatisch over van de kookfunctie, naar de warmhoudfunctie. Als dat gebeurt is de wortelrijst klaar om geserveerd te worden.

Het resultaat
Om de wortelrijst mooi te serveren schep je het in een kommetje. Druk de rijst lichtjes aan. Keer de kom om op een bord en serveer de wortelrijst met gestoofd vlees of met een wokschotel.

Wortelrijst

Tip van Oma
Als je geen rijstkoker hebt, kan je deze lekkere wortelrijst ook maken. Hou dezelfde werkwijze aan. Volg de stappen tot stap 3. Maar je gebruikt dan een gewone kookpan. Breng het water als alles in de pan zit aan de kook op hoog vuur. Zodra het water kookt roer je de rijst goed om. Daarna zet je het vuur op een laag pitje. Doe een deksel op de pan en laat de rijst dan op een laag pitje verder garen. Als al het water is opgenomen is de rijst klaar. Dit moet je wel steeds controleren, want anders brandt de rijst aan. Zet daarna het vuur uit en laat de rijst in de pan met gesloten deksel nog een kwartiertje doorstomen.
De rijstkoker maakt het wel een stuk makkelijker...

Genieten maar!
Labels: , , , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Vind je mijn blog leuk? Laat hier een kattebelletje achter!

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage