<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.bakkenzoalsoma.nl

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Bakken zoals Oma: Zelfgemaakte Eierpasta

zondag 21 oktober 2012

Zelfgemaakte Eierpasta

 

 De een beweert dat de pasta zijn oorsprong vindt in de Aziatische keuken en de ander beweert dat de eerste pasta's in Italië zijn ontstaan. Een ding staat als een paal boven water: Italië is pastaland! In Italië heeft elke Máma haar eigen recept voor zelfgemaakte pasta. Ik heb geen Italiaanse oma, maar dit recept om thuis zelf de heerlijkste pasta te maken is zo lekker, dat het omawaardig is.

Basisrecept voor zelf pasta maken

Het meest simpele basisrecept voor pasta is patentbloem met ei. Hierbij wordt een verhouding  van 1 ei op 110 gram bloem aangehouden voor 2 personen. Dit was ook het eerste recept voor pasta dat ik zelf uitprobeerde. Het zelf maken van pasta ging makkelijk. De pasta smaakte goed, maar ik vond het zo wit van kleur. Helemaal niet lijkend op eierpasta die ik gedroogd in de winkel koop. Dat moet toch beter kunnen? Ik ging op onderzoek uit en ik ontdekte grano duro.

Grano Duro

Grano duro betekent letterlijk harde tarwe. Rondom de Middellandse Zee gedijen de harde tarwesoorten beter. Met name de Durum Tarwe, dit is ook het meest verbouwde graan in die streken. Durum tarwemeel is net wat grover en geler van structuur dan patentbloem. Semolinameel is gemalen durum tarwe. Semolinameel heeft een wat grovere maling en lijkt qua structuur het meest op griesmeel. Harde tarwe bevat meer gluten dan de gewone patentbloem. Hierdoor is het uitermate geschikt voor het maken van spaghetti, doordat de gluten het deeg goed elastisch maken. Dit is voor het dun uitrollen van pasta erg handig. Ik heb meel van verschillende winkels geprobeerd, maar het lekkerste resultaat kreeg ik door semolinameel en patentbloem te mengen. Semolinameel wordt ook veel gebruikt in de Arabische keuken. Bij de plaatselijke buurtsuper kon ik dus prima terecht voor semolinameel.

Het verschil tussen semolina en patentbloem is hier goed te zien.
 
 
 
 
 
 
 
 
 





Zelf toevoegen:
* 1 cup bloem
* 1 cup semolina
* snufje zout
* 3 eieren 
* 1 eetlepel olijfolie

Dit recept voor eierpasta is ruim voldoende voor vier personen.
 
Zo ga je te werk:

Stap 1:















Doe de bloem, semolina en zout in een kom. Meng deze goed door elkaar. Stort het meelmengsel op je aanrecht. Maak er een bergje van. Vorm er vervolgens een kuiltje in. Je moet een dijkje bouwen om straks je vloeibare ingrediënten binnenboord te houden. 

Stap 2:
 














Breek de drie eieren open en giet ze in het kuiltje. Doe hier de olijfolie bij. Je hebt nu een meertje gevuld met eieren en olie.
 
Stap 3:
 













Roer nu voorzichtig met een vork de eidooiers los. Je kunt dit ook met je vingers doen. Ik geef de voorkeur aan een vork. Dat werkt iets prettiger vind ik. En het vermindert een risico op een dijkdoorbraak (en dus dat het hele aanrecht onder de ei zit).
 
Stap 4:
 














Nu neem je telkens met je vork een beetje meel mee in het eimengsel. Je doet dit steeds vanaf de binnenkant van de meeldijk. Blijf dit herhalen tot je een plakkerig deeg hebt. Nu kan je de vork wegleggen en gaan kneden.
 
Stap 5:
 














Kneed het deeg goed door. Blijf doorkneden tot het een soepel deeg wordt.
















Zorg ervoor dat je goed kneedt tot al het meel van het aanrecht is opgenomen.

Stap 6:














Als je deeg voldoende gekneed is, wikkel je het in met wat plastic folie. Laat de deegbal nu 15 minuten rusten. Dit is nodig om de gluten lekker aan het werk te krijgen.
 
Als de 15 minuten om zijn haal je een stuk deeg ter grootte van een golfballetje van het deegballetje af. Bedek de deegbal weer om uitdrogen van het deeg te voorkomen.
 
Stap 7:
 
 
 
 
 
 
 
 
 





Als je een pastamachine hebt, dan kan je die nu gebruiken. Het deegballetje dat je hebt afgesneden druk je nu met je vingers plat. Daarna draai je het deegballetje door de machine. Draai dit op de wijdste stand door de machine. Herhaal dit ongeveer 7 keer. Elke keer dat je het deeg er weer doorheen draait, vouw je het deeg dubbel én draait het een kwartslag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Nu ga je het deeglapje verder uitrollen. Je zet de machine nu steeds nadat je de deeglap erdoor hebt gehaald op een smallere stand. Draai de deeglap steeds bij het versmallen van de stand slechts één keer door de machine.

Als je geen pastamachine hebt kan je het deeg ook met een deegroller uitrollen. In dat geval herhaal je wel de beweging van dubbel draaien en vouwen. En dan heel dun uitrollen. Je kunt dit het beste doen tussen twee vellen bakpapier. Als je deeg wat nat is en plakt, doe er dan wat bloem bij.

Als je pastavel klaar is, leg je dit neer op een schone keukendoek. Herhaal dit tot je deeg op is en je tafel vol met pasta ligt.

Stap 8:
 













De pasta moet nu even drogen. Zorg ervoor dat de pastavellen elkaar niet raken, want als ze eenmaal aan elkaar geplakt zijn dan krijg je ze niet meer los. Dat had ik dus met die twee vellen in het midden op de foto hiernaast. Wacht nu 10 minuten.

Stap 8:














Je kunt nu de pasta gaan snijden. Met mijn pastamachine kan ik spaghetti of tagliatelle snijden. Dit keer wilde ik laten zien, dat voor het snijden een machine niet altijd nodig is. Tagliatelle kun je zelf snijden door dunne reepjes van ongeveer een halve centimeter te snijden. Wat je moet doen is de pasta voorzichtig oprollen.
















De gekartelde randjes kun je zo laten, maar eten doe je met al je zintuigen. Het oog wil ook wat. De randjes heb ik dus wegsneden. Vervolgens snijd je reepjes van de pastarolletjes. Ik heb hier gekozen voor pappardelle. De reepjes die ik daarvoor snijd zijn ongeveer 1,5 centimeter. De bundeltjes pasta leg je in nestjes terug op de theedoek. Als je spaghetti of tagliatelle maakt moet je nu de pasta weer even laten drogen, anders plakken de sliertjes aan elkaar bij het koken. Dat is niet zo lekker. De pastavellen kun je ook gebruiken om lasagne te maken. 

Stap 9:














Ondertussen zet je een flinke pan met water op. Doe hier wat zout bij. Geen olie bij je pastawater  toevoegen! Dat geeft geen extra smaak en zorgt er alleen voor dat je saus van de pasta afglijdt. Olijfolie, een klein scheutje maar, voeg je toe na het afgieten. Zodra het water kookt doe je de pasta in de pan. Nu moet je er even bij blijven. Zodra het water weer kookt, ga je seconden tellen. 10 seconden in totaal en presto! Je zelfgemaakte pasta is klaar.

Het resultaat















Afgieten, sausje eroverheen en genieten maar!

Enjoy!

Labels: , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Vind je mijn blog leuk? Laat hier een kattebelletje achter!

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage