<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.bakkenzoalsoma.nl

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Bakken zoals Oma: In 5 stappen harde broodjes uit je eigen oven!

zondag 14 oktober 2012

In 5 stappen harde broodjes uit je eigen oven!

Harde broodjes uit je eigen oven! Heb jij het wel eens geprobeerd? Zelf je brood bakken? Sinds een paar weken koop ik zelfs geen supermarktbrood meer. Ik bak zelf al het brood, dat we thuis eten. Ik weet precies wat erin gaat en het smaakt nog beter. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar wit brood. Maar volkorenbrood zelf maken is net zo makkelijk. Probeer het eens een keer.

Zelfs mijn dochter vindt het zelfgebakken brood veel lekkerder dan brood uit de winkel.
Het beste compliment dat ik kreeg was dat ze op school vertelde dat haar brood zelfgebakken was. De kinderen op school wilden haar niet geloven! Nou het is echt waar zei ze en echt lekker!

Doe het eens, zelf je brood bakken!

De ervaring van zelf brood bakken is een oerbeleving. Deeg maken, het laten rijzen, het bakken in de oven en de geur van het vers brood, het is geweldig om te doen. Bloem, gist, water en zout is het enige wat je nodig hebt voor een basisbrood. Variaties hierop volgen later wel. Op mijn eerste broodjes en broden was veel op te merken. Te hard of te weinig smaak, aangebrand of niet goed gerezen. Ik ben echt geen meester-broodbakker en ik heb gewoon een normaal keukentje. Ik geniet ervan om met deze basisingrediënten om te toveren tot brood. Probeer het eens uit. Gewoon doen! 

Harde broodjes in 5 stappen

Het enige waar ik soms tegenop kijk is de rijstijd van brooddeeg. Twee keer een uur rijzen is wel wat lang. Hoewel je in die tijd gewoon iets anders kunt gaan doen kan het ook sneller. Ik heb hier simpelweg niet altijd de tijd voor.
Met 5 simpele stappen bak je binnen een uur zelf harde broodjes. De beloning mag er zijn. Een huis dat naar vers brood ruikt en heerlijke harde broodjes uit eigen oven!
Deze broodjes blijven een dag goed, maar als ik ze maak dan halen ze de volgende dag niet. Dit zijn perfecte broodjes voor bijvoorbeeld een zondagmiddagbrunch.
Heb je net als ik niet zo'n groot gezin, halveer dan het recept voor vier warme verse broodjes.

Dit is alles wat je nodig hebt! 
Zelf toevoegen:
* 500 gram bloem
* 10 gram zout
* 8 gram instant gist
* 250 ml water
* 1 theelepel suiker

Zo ga je te werk:

Stap 1:
Zeef de bloem in een kom. Dit zorgt ervoor dat je deeg lekker luchtig wordt.
Maak een bergje bloem in het midden van de kom. Strooi het zout langs de rand van de kom. Gist en zout zijn geen vriendjes. Sterker nog het zijn vijanden. Als gist met zout in aanraking komt, dan vermindert de werking van de gist. Sommigen zeggen, dat de gistcellen dan sterven. Dus zorg ervoor dat je het zout langs de randen verstopt.Stap 2:
Bedek de randen, zodat het zout bedekt is met de bloem en in het midden een kuiltje ontstaat. In het kuiltje doe je het water, suiker en gist samen. Gist vindt suiker daarentegen wel lekker. Het helpt het gistingsproces goed op gang te komen.


Stap 3:
Roer het geheel samen en kneed het deeg ongeveer 15 minuten tot je een soepel deeg hebt.
Als je een keukenmachine gebruikt gebruik je hiervoor de deeghaak en laat je de machine 15 minuten lang het deeg kneden.

Stap 4:
Vorm nu ongeveer 8 balletjes voor wat grotere broodjes of 16 balletjes voor kleine broodjes. Bij 16 bolletjes heb je wel echt mini-broodjes. Dat is natuurlijk ook leuk. 
Dek de deegballetjes af met een vochtige theedoek en laat 35 minuten rijzen.

 
Stap 5:
Prik na het rijzen met een vork gaatjes in de broodjes. Bak je broodjes in 15 minuutjes af in een op 250 °C voorverwarmde oven. Als de broodjes uit de oven komen bestrijk ze meteen met water of gesmolten boter.

Het resultaat

Deze broodjes smaken net als kaiserbroodjes. Ze hebben een heerlijk knapperige korst met lekker zacht kruim aan de binnenkant.

Genieten maar!

Labels: , , , , , , , , ,

30 reacties:

Op 24 november 2012 om 10:07 , Anonymous Anonymous zei...

jammer dat je niet vermeld hoe lang ze in de oven moeten!

 
Op 25 november 2012 om 22:35 , Anonymous Alesig Greving zei...

Dat is helemaal waar! Ze moeten een kwartiertje in de oven. Bedankt voor de tip! Ik heb het inmiddels gecorrigeerd.

 
Op 17 februari 2013 om 13:55 , Anonymous Anonymous zei...

Wanneer maak je die prikgaatjes erin met de vork?

 
Op 17 februari 2013 om 22:46 , Anonymous Alesig Greving zei...

Hoi, de prikgaatjes maak je voordat je de broodjes in de oven doet. Het kan ook zonder de prikgaatjes, maar het maakt de broodjes mooier ;-)

 
Op 4 maart 2013 om 12:10 , Anonymous Anonymous zei...

Vaak als men broodjes afbakt, en je snijdt het open dan zie je dat het broodje aan de binnenkant niet goed is afgebakken. De deeg aan de binnenkant lijkt net kauwgom. Hoe kun je dit oplossen?

 
Op 5 maart 2013 om 00:12 , Anonymous Alesig Greving zei...

Beste anoniem,
Ook de binnenkant van versgebakken brood kan erg plakkerig en kauwgomachtig lijken zoals je beschrijft. De beste oplossing voor een mooie kruim is om je broodjes helemaal af te laten koelen voordat je ze opensnijdt, maar dat is met afbakbroodjes natuurlijk niet echt de bedoeling, die wil je het liefst vers opeten. Ik vind de zachte kruim bij versgebakken brood best lekker, maar dat is persoonlijk. Ik kan je dus niet de gouden tip geven. Wel is het met afbakbroodjes wel aan te raden om de buitenkant iets vochtig te maken, voordat je ze in de oven doet. Dat geeft in elk geval een mooie knapperige korst!

Groetjes
Alesig

 
Op 23 maart 2013 om 20:25 , Anonymous Jodelieh Blue zei...

Helemaal geslaagd. Na een keer bakken nu al favoriet

 
Op 25 maart 2013 om 22:29 , Anonymous Alesig Greving zei...

Hoi Jodelieh, fijn om te horen! Ik vind deze broodjes ook zo lekker. Vooral warm uit de oven met een beetje boter en een plakje kaas. Heerlijk!

 
Op 19 april 2013 om 18:24 , Anonymous Montse zei...

Alesig, ook hier helemaal geslaagd. Gisteren met je recept witte broodjes gebakken, perfect! Vandaag bruine broodjes i.p.v. 500 g bloem heb ik 450 g tarwebloem en 50 g tarwezemelen, plus een klein beetje meer water dan de aangegeven 250 ml. ook mooi hoe je beschreef dat gist niet van zout houdt :) Hartstikke bedankt!

 
Op 25 april 2013 om 13:48 , Anonymous Anonymous zei...

Uitgeprobeerd,zoals beschreven,wat een flater recept.

 
Op 25 april 2013 om 21:23 , Anonymous Alesig Greving zei...

Beste anoniem,

Jammer, dat het recept voor jou niet aanslaat. Smaken verschillen, dat is het mooie van koken. Wat de één heerlijk vindt, vindt de ander niet lekker. Ik ben wel benieuwd wat er dan bij jou niet goed is gegaan bij het maken van de broodjes. Misschien kan ik dan het recept duidelijker maken.

Groet
Alesig

 
Op 29 april 2013 om 19:31 , Anonymous Walter zei...

Misschien iets langer bakken of een ander merk proberen en is de oven wel op de goede temperatuur

 
Op 26 mei 2013 om 19:52 , Anonymous Niels Wester zei...

Voor het eerst zelf aan het brood maken in de oven volgens dit recept. We hebben alleen iets meer water toegevoegd anders trokken de deeghaken het niet met de handmixer. Ze gaan zo de oven in, ben benieuwd.

 
Op 5 juni 2013 om 21:34 , Anonymous Alesig Greving zei...

Dag Niels,

Ik ben erg benieuwd naar je resultaten!

Groet
Alesig

 
Op 28 juni 2013 om 13:58 , Anonymous Anonymous zei...

Hallo,

Ik heb ze ook gemaakt en vind ze heerlijk volgende keer zou ik er nog iets van honing doorheen doen om ze nog iets zoeter te maken! Bedankt voor dit makkelijke recept!

Groetjes Adinda

 
Op 21 augustus 2013 om 00:17 , Anonymous Alesig Greving zei...

Hoi Arlinda,

Dat is een goede tip. Dat ga ik ook eens proberen!
Fijn dat ze goed in de smaak zijn gevallen.

Groetjes
Alesig

 
Op 25 augustus 2013 om 09:05 , Anonymous Lees mijn blog eens zei...

Wat een goed recept! Ik ga het proberen!!

 
Op 25 augustus 2013 om 16:59 , Anonymous Anonymous zei...

Ik heb het ook geprobeerd. De broodjes smaken lekker maar ze rijzen niet echt goed. Uiteindelijk heb ik ze bijna 1 uur laten rijzen. Dat heb ik wel gedaan in de oven op 40 graden, daarna zet ik de oven pas op 200 en bak ze in ca 20 minuten.
groeten Harry

 
Op 16 september 2013 om 22:04 , Anonymous Alesig Greving zei...

Hoi Harry,

Bedankt voor je reactie.

Afhankelijk van het soort gist dat je gebruikt kan het rijzen anders verlopen. Ik gebruik bruggemans instant-gist (blauw vaccuumzakje). Daarnaast krijg je met dit recept een wat droger deeg. Dat komt, omdat er geen boter, olie of ander vet in het deeg gaat. Dat maakt het deeg wat compacter en het zal dan ook minder snel rijzen. Mijn ervaring met deze broodjes is dat minimaal 35 minuten rijzen voldoende is, bij het bakken zelf worden de broodjes ook ietsje groter.

Maar met koken en soms ook met bakken is het altijd goed om je gevoel te volgen. Ben wel benieuwd of de langere rijstijd de structuur van de broodjes verandert. Ga ik eens een keer uittesten.

Groet
Alesig 
Op 27 september 2013 om 20:27 , Anonymous Anonymous zei...

ik ga ze proberen, maar ben heel benieuwd of 35 minuutjes rijzen genoeg is.Ik zal je de reacties van de groep laten weten, want ik ga ze voor 12 kieskeurige mensen bakken!

groet Ronald

 
Op 22 oktober 2013 om 10:08 , Anonymous Anonymous zei...

Het is mijn favoriete recept geworden! Mijn man werkt nachtdienst en nu als hy thuis komt staan de warme broodjes klaar, en iedere zondag komt mijn moeder ze eten. Bedankt en het blijft leuk om het recept er bij te houden en steeds te lezen door de vrolijke manier waarop je alles beschrijft ! Bedankt !

 
Op 24 oktober 2013 om 10:45 , Anonymous Kim zei...

Ben ze aan het maken, het deeg is aan het rijzen, ben heel benieuwt !

 
Op 27 oktober 2013 om 08:03 , Anonymous Anonymous zei...

Probeer ook eens 5 gram kaneel en 10 gram honing dat is ook heerlijk . Groetjes een echte bakker

 
Op 27 oktober 2013 om 08:23 , Anonymous Marco Pluer zei...

Mischien ook wel handig om te vertellen is hoe je weet wanneer een deeg goed gekneed is . Als je een dun vliesje kan maken van een klein stukje deeg (een vliesje waar je bijna doorheen kan kijken zoals een flensje) dan is het deeg goed gekneed. Groetjes een echte bakker

 
Op 27 oktober 2013 om 11:16 , Anonymous Anonymous zei...

Ik heb ze vandaag gemaakt, maar de broodjes zijn niet goed gerezen. Wat kan ik verkeerd hebben gedaan? Ik heb gist van Dr. Oetker gebruikt.

Gr. Minke

 
Op 4 november 2013 om 12:27 , Anonymous Anonymous zei...

ik ga ze vandaag maken
ben benieuwt

 
Op 5 november 2013 om 15:52 , Anonymous nelly feenstra zei...

petronella
ik ga het binnenkort ook eens proberen.Bak nu al 10 jaar mijn brood in de machine,lukt meestal goed.Ik woon in Hongarije en kan niet altijd het goede meel kopen,dus is dit een goed alternatief denk ik

 
Op 10 november 2013 om 12:14 , Anonymous Anonymous zei...

Ik heb ze nu al 3 keer gemaakt maar bij mij scheurt het deeg enigszins iedere keer
Hoe kan ik dat voor komen
Verder een handige tip om er wat honing door te doen
Gr. Christian

 
Op 9 december 2013 om 20:23 , Anonymous Alesig Greving zei...

Hoi Minke,

Ik gebruik zelf altijd gist van (die koop ik bij de toko).
Als het deeg niet goed rijst, dan kan dat aan van alles liggen. De meel, de gist en of het deeg goed is gekneed. Hierboven geeft Marco een goede tip om te weten wanneer het deeg goed gekneed is. Doordat dit snelle broodjes zijn en ze maar 35 minuten rijstijd hebben zullen ze ook niet gigantisch opbollen.

Groet
Alesig

 
Op 23 december 2013 om 18:35 , Anonymous Petra Popma zei...

Ik heb ze vandaag gemaakt. ik had geen gist, dus zo eigenwijs als ik ben heb ik het met zelfrijzend bakmeel gedaan.
De smaak was lekker(had er sesamzaadjes opgedaan) maar ze waren niet gerezen, dus veel te klein en te compact. Ga het binnenkort weer maken als ik gist heb gehaald. Jullie horen het wel. Groetjes Petra

 

Een reactie posten

Vind je mijn blog leuk? Laat hier een kattebelletje achter!

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage