<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.bakkenzoalsoma.nl

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Bakken zoals Oma: Oergerecht: Noorse Pannekaken

maandag 30 september 2013

Oergerecht: Noorse Pannekaken

Op mijn pannenkoekenreis ben ik nog steeds in het mooie Scandinavië. Dit keer heb ik de Noorse pannekaken op het menu staan. De pannenkoek is in Noorwegen legendarisch. Letterlijk, want de Noorse pannenkoek is de hoofdpersonage in een volkslegende. De legende gaat als volgt:

Een Noorse huisvrouw met zeven kinderen was pannenkoeken aan het bakken. De kinderen hadden erg honger en konden niet wachten tot de pannenkoek klaar was. In alle drukte zei de moeder tegen haar kinderen dat ze moesten wachten tot de pannenkoek zichzelf had omgedraaid. Dan zouden ze allemaal een lekker stuk krijgen. Dat had de moeder niet moeten doen, want toen de pannenkoek dat hoorde, draaide hij zichzelf in de pan om en toen hij aan de achterkant ook goed gebakken was, deed hij het nog een keer en rolde zo de pan uit. De pannenkoek bleef maar rollen en rolde zo de deur uit. De moeder, de kinderen en de vader, die mank was, renden achter de pannenkoek aan. Maar de pannenkoek was ze allemaal te snel af. De geschrokken pannenkoek bleef maar rollen en rollen. 

Op zijn weg kwam de pannenkoek een man tegen. De man wilde dat de pannenkoek zou stoppen zodat hij hem kon opeten. Dat vond de pannenkoek geen goed idee en hij vertelde de man dat hij net aan de huisvrouw, zeven kinderen en de echtgenoot was ontsnapt en dat hij echt niet zou stoppen om nu door de man opgegeten te worden. Zo rolde de pannenkoek en op zijn weg kwam hij een kip, een haan, een eend en een gans tegen. Allemaal probeerden ze de pannenkoek over te halen om te stoppen, want een pannenkoek, dat lustten ze wel. Maar geen van allen had geluk. De pannenkoek bleef doorrollen en stopte niet.

Norwegian pancakesToen kwam de pannenkoek een varken tegen. De pannenkoek begon sneller weg te rollen. Het varken zei tegen hem, dat hij niet zo'n haast moest hebben. "Pannenkoekje", zei het varken, "misschien moeten we samen door het bos lopen. Met z'n tweetjes zijn we veiliger dan alleen." Zo liep het varken samen met de rollende pannenkoek rustig door het bos. Ze kwamen bij een beekje. Voor het varken was het geen enkel probleem om naar de overkant te zwemmen. Maar de pannenkoek, die kon niet zwemmen. Het varken zei tegen de pannenkoek: "Klim maar op mijn snuit. Ik breng je veilig naar de overkant". De pannenkoek vond dat een goed idee en stapte zonder aarzeling op de snuit van het varken. Het varken stapte in het beekje en zwom een stuk. In het midden van het beekje bleef hij stil. Hij opende zijn snuit en de pannenkoek gleed zo naar binnen. "Knor, knor", zei het varken en slikte de pannenkoek zo in. Het varken was voldaan en had een vollende buik. En de pannenkoek? Die rolde niet meer. 

Ik vind dit soort verhalen erg leuk. Die arme pannenkoek...en wat een slim varken! Ik kon het niet laten om deze Noorse legende met jullie te delen. Wees maar gerust. Je hoeft geen hardloopschoenen aan te hebben als je deze Noorse pannenkoeken gaat maken. Ze zullen zichzelf niet in de pan omdraaien en wegrollen doen ze ook niet. Lekker, dat zijn ze wel!

Eggs and milk in a blenderZelf toevoegen
* 3 eieren
* 1,5 cup melk
* 1 cup bloem
* 1/4 theelepel zout
* 1 theelepel suiker
* boter om mee te bakken


Stap 1
Doe de melk en eieren in een blender. Mix ze door elkaar.
Doe de suiker en zout bij het eiermelkmengsel. Blend weer even. Doe de bloem daarna in kleine beetjes erbij. Steeds als je een schepje bloem erbij hebt gedaan meng je alles samen met de mixer. Doe dit tot alle bloem is gebruikt.

Als al het bloem is opgenomen in het mengsel, mix je alles nog een keer met de blender tot een glad beslag.

Stap 2
Doe het beslag door een zeef om alle klontjes te verwijderen. Schenk na het zeven in een kan of maatbeker met een schenktuit. Dat maakt het bakken van de pannenkoeken makkelijk. Het beslag kan dan zo in de pan worden gegoten. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Als de pan goed heet is smeer je de pan in met boter. Als de boter bubbelt doe je het beslag erbij. Gebruik een maatbekertje voor een 1/4 cup (ongeveer 60 ml) om de pannenkoeken te doseren.

Norwegian pancake batter
Norwegian pancake in a skillet

Stap 3
Maak met de pan cirkelende bewegingen, zodat je de pannenkoek mooi verspreid over de bodem van de pan. Bak de pannenkoek voor ongeveer 30 seconden of totdat de bovenkant droog is. De onderkant moet goudbruin zijn. Keer de pannenkoek om en bak de andere kant tot deze ook goudbruin gekleurd is.

Het resultaat
Heerlijke Noorse legendarische pannenkoeken. Besprenkel de pannenkoeken met poedersuiker. Ik heb ze geserveerd met Amarena kersen en stroop. Heel erg lekker!

Norwegian pancakes with cherries

Norwegian pancake with grated cheese

Tip van Oma
Deze pannenkoek is erg lekker met geraspte kaas!

Genieten maar!

Labels: , , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Vind je mijn blog leuk? Laat hier een kattebelletje achter!

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage