<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.bakkenzoalsoma.nl

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Bakken zoals Oma: Basic Plain Muffins

zondag 7 oktober 2012

Basic Plain Muffins

Waarom zou je in hemelsnaam de moeite nemen om losse ingrediënten bij elkaar te zoeken als je bij de supermarkt zo'n geweldig pakje kunt kopen?

Begrijp me niet verkeerd. Ik heb ook vaak genoeg voor het gemak van een pakje gekozen. Pannekoekenmix waar je alleen een beetje water bij moest doen en klaar was je voor het bakken van pannenkoeken. En ja, het smaakt niet slecht en gemak dient de mens? Niet waar?

Zo zijn er ook pakjes met kant-en-klare muffinmix te koop.
Je krijgt er in sommige gevallen zelfs papieren vormpjes bij. Waarom dan toch de moeite nemen om naar de winkel te gaan en losse ingrediënten te kopen? Nee, dan moet je ook nog alles afwegen en een recept volgen. Gemak dient de mens. En men neme een pakje, dat dacht ik vroeger altijd.
Tot ik bij een tijdschrift gratis een klein boekje kreeg. Het ging over alle extra ingrediënten die in ons voedsel zijn geslopen en die we ongemerkt binnen krijgen.

Daarnaast is een muffin is een muffin en een cupcake een cupcake. De kant- en klaarmixjes voor muffins smaken naar mijn belevenis altijd naar een cupcake. En wat is nou het mooie aan muffins? Het zijn eigenlijk verstopte cakejes. In Amerika worden ze gegeten als ontbijt.

Nou ben ik absoluut geen voorstander of propagandist voor Amerikaanse excessieve eetpatronen. Maar wel ben ik groot fan van Amerikaanse baksels. En de muffin. Ja, die staat bovenaan. Dochterlief vindt ze ook heerlijk en ze vindt het geweldig om mee te helpen in de keuken. Hoewel haar interesse zich toch vooral concentreert het aflikken van de lepels en gardes...maar ja, dat deed ik als kind ook altijd. De keuken verandert in een slagveld. Maar dat maakt het juist leuk.

En waarom ben ik dan zo'n fan van de muffin. Eén muffin staat gelijk aan twee sneetjes brood en wat is er nu lekkerder om een beetje vals te spelen en je dag te beginnen met een ontbijtje dat lijkt op een taartje. En door ze zelf te bakken kun je het suikergehalte zelf bepalen. Er gaat 125 gram suiker in het beslag voor 12 muffins. Dat is gelijk aan een theelepel suiker per muffin. Dat gaat bij een gemiddeld mens ook gewoon in de thee of koffie bij het ontbijt ;-)

Je kunt met muffins alle kanten mee op. De één vindt ze het lekkerst met zoetige extra's en de ander met zoutige. Met mais en tonijn smaken muffins ook echt heerlijk. Variatiereceptjes verschijnen nog in latere posts. Nu een recept voor "Just plain basic muffins". Nou...misschien toch een beetje extra zoetigheid in deze post. Gewoon om je een beetje lekker te maken. En het eerste receptje op "Bakkenzoalsoma" vraagt toch om een (heel) klein feestje!

 Recept voor Basic Plain Muffins

Zelf toevoegen:
2 cups tarwebloem
1/2 theelepel vanille-extract
1 zakje vanillesuiker
180 ml melk
2 grote eieren
125 gram boter (op kamertemperatuur)
125 gram suiker
1 eetlepel bakpoeder
1 mespuntje zout
Stap 1:Klop de boter zacht. Klop ongeveer 2 minuten.


Stap 2: Voeg de suiker en vanillesuiker toe. Klop de suiker, vanillesuiker en boter tot een zachte massa. Klop weer zo'n 2 minuten totdat de suiker en boter goed vermengd zijn.


Stap 3: Voeg de eieren, vanille-extract en melk toe. Doe dit niet in één keer, maar steeds beetje bij beetje totdat alles is opgenomen. Het resultaat zie op de laatste foto. Niet schrikken! Het hoort zo lobbig te zijn. Gewoon doorgaan. Het komt straks helemaal goed.
Stap 4:
Zeef de bloem en de bakpoeder in een kom. Meng dit door elkaar. (Het is handig dit te doen voordat je begint het toevoegen van de natte ingrediënten. Voeg steeds een beetje van bloem toe aan het beslag. Blijf steeds kloppen tot alle bloem is opgenomen en je beslag er glad en smeuïg uitziet.Stap 5:
Verwarm je oven voor op 200 °C.

Stap 6:
Doe papieren vormpjes in een muffinbakblik. En verdeel het beslag over de vormpjes. Vul de vormpjes tot aan de rand als je wilt dat je muffins een mooi bol hoedje krijgen.


Een bakblik voor cupcakes werkt ook prima. Een muffinvorm heeft een iets rechtere vorm. Maar het maakt echt niet veel uit. Je kunt ook werken met alleen papieren vormpjes als je muffinbakblik of cupcakebakblik hebt. Zorg er dan wel voor dat je dan stevige papieren vormpjes hebt en vul ze dan voor driekwart. Als je muffins bakt in alleen papieren vormpjes vul ze dan maar voor driekwart. Dat voorkomt een boel poetswerk achteraf.  Als je jam, chocoladepasta, caramelpasta, pindakaas of verse vruchten wilt toevoegen kun je dat nu doen. Vul in dat geval je vormpjes tot de helft met het beslag. Doe de vulling in een hoopje in het midden van het beslag. Vul de vormpjes dan tot de rand.

Partytime!
Deze muffins zijn heerlijk zonder toevoegingen of extra's, maar ter gelegenheid van dit eerste recept op mijn blog heb ik ze gevuld met lekkers. Als je heel goed kijkt kan je al wat voor lekkers.


Stap 6:
De oven in. Als je bent vergeten je over voor te verwarmen. Alsnog doen! Muffins bakken in een koude over werkt niet. Bak de muffins in 20 minuten goudbruin in de oven op 200 °C.

Het resultaat

Muffins gevuld met chocoladepasta. Enjoy!

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Vind je mijn blog leuk? Laat hier een kattebelletje achter!

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage