<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.bakkenzoalsoma.nl

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Bakken zoals Oma: Eclairs voor de koning!

maandag 29 april 2013

Eclairs voor de koning!


Eclairs met sinasappelcrème

Troonswisseling

Ons Koninkrijk is in volle voorbereiding op een historische dag. Onze geliefde Koningin Beatrix treedt af en een prachtig koningspaar treedt aan. Ik schrijf ons Koninkrijk, want ook op Aruba (en de andere eilanden) zijn de voorbereidingen in volle gang. Er wordt vol spanning uitgekeken naar het moment van troonswisseling. Een historisch moment dat wij mee mogen maken. Ik las vandaag een facebookbericht uit Aruba. In dat bericht werd aangekondigd dat de Arubaanse minister-president Eman, al op weg was naar Nederland met een een bijzonder geschenk van het Arubaanse volk. 
Het geschenk dat hij mee heeft is als volgt omschreven: "Hij heeft de warme liefde van de Arubanen als afscheidscadeau voor Koningin Beatrix en als welkomstgeschenk voor het toekomstige Koningspaar Willem-Alexander en Maxima meegenomen." Dat vind ik zo mooi.

Oranje hart

Het Koningshuis, je kunt er politiek veel van vinden. Is het nog wel een traditie die past in de 21ste eeuw? Is het niet een achterhaald instituut? Wat voegt het toe? Moeten we het nog in stand houden?

Op al deze vragen geef ik een bevestigend antwoord: "Ja". Het is misschien wel niet 100 procent van deze tijd, maar het is zeker een traditie die bij ons land past en bij ons land hoort. Het Oranje zit in ons hart. Ik zie het zo: het rood-wit-blauw van onze vlag staat voor onze democratische traditie, het poldermodel en al datgene wat ons in redelijkheid en nuchterheid met elkaar bindt. Maar een land dat alleen bestaat uit redelijke en nuchtere mensen zonder bezieling of saamhorigheid is een kille en afstandelijke plek. Het Oranje van ons Koningshuis staat symbool voor datgene wat ons bindt op een dieper niveau, de vaderlandsliefde in het hart. We zien het terug elk jaar op Koninginnedag (na dit jaar op Koningsdag), in het voetbal en bij andere sporten. Oranje bindt ons bij elkaar. Oranje zit in ons hart. Daar hoort het mooie sprookje van een Koningshuis bij.

Koningsdagseclairs

Om die reden biedt Bakken Zoals Oma vandaag deze Koningsdagséclairs symbolisch aan als geschenk aan het Koningspaar. Rood-Wit-Blauw van buiten en Oranje van Binnen! 

Zelf toevoegen:
Eclairs met sinasappelcrème
Kookdeeg 
voor soesjes
250 ml water
100 gram boter
mespunt zout
125 gram bloem
5 eierenOranje Crème
250 ml melk
rasp van 1 sinaasappel
2 eidooiers
50 gram suiker
1 eetlepel bloem
100 ml slagroom
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel sinaasappelessence met kleurstof

Glazuur
1 eiwit
175 gram gezeefde poedersuiker
1/2 theelepel citroensap
rode kleurstof 
blauwe kleurstof

Zo ga je te werk:

Eclairs met sinaasappelcrèmeSoesjes
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Doe de boter en het water voor het kookdeeg in een pan. Breng dit aan de kook. 

Stap 2
Voeg het zout toe, roer even goed door en voeg daarna ineens de bloem erbij. Nu flink roeren tot het deeg van de pan loslaat. Haal de pan van het vuur af.

Eclairs met sinaasappelcrèmeStap 3 
Doe nu één voor één de eieren bij het deeg. Zorg ervoor dat elk ei steeds goed wordt opgenomen. Blijf constant kloppen met een garde. Na het vijfde ei zul je een gladde deegmassa hebben. Doe deze deegmassa nu over in een spuitzak.Stap 4
Spuit de deegmassa met een grote kartelmond op een met bakpapier beklede bakplaat. Misschien zul je twee bakplaten nodig hebben voor al het deeg. Zorg ervoor dat er ongeveer twee centimeter ruimte tussen de soesjes blijft. Bak de soesjes nu in ongeveer 30 - 35 minuten goudbruin in de oven. Als de tijd voorbij is en de soesjes goudbruin zijn, laat je ze nog even 15 minuten in de oven afkoelen.

Oranje Crème
Stap 5
Eclairs met sinaasappelcrème
Breng de melk en de sinaasappelrasp aan de kook. Als de melk kookt zet je het vuur zachter en laat je de melk nog even zachtjes doorkoken voor ongeveer 5 minuten.

Stap 6
Klop ondertussen de eidooiers met de suiker samen. Dit moet een crèmeachtig geheel worden. Doe hier de sinaasappelessence bij en roer het goed door elkaar.

Eclairs met sinaasappelcrème
Stap 7
Giet het melkmengsel nu over de eidooiers heen. Terwijl je dit doet, zorg je ervoor dat je goed blijft roeren om klonteren te voorkomen. Giet alles nu terug in de pan en voeg nu een eetlepel bloem toe. Roer alles goed door elkaar met een garde. Laat de room nu weer 5 minuutjes op laag vuur koken. Blijf gedurende deze tijd goed roeren.

Stap 8
Giet de crème nu op een platte schaal en laat het afkoelen. Je kunt dit het beste doen door het met plasticfolie te bedekken en in de koelkast te laten afkoelen. 

Stap 9
Eclairs met sinaasappelcrèmeKlop de slagroom stijf met een zakje vanillesuiker. Als de crème is afgekoeld voeg je dit toe aan de slagroom. Vouw de crème door de slagroom. Laat het geheel weer een half uur in de koelkast opstijven. Het zal een slagroomachtige crème blijven.

Glazuur
Stap 11
Klop het eiwit schuimig in de keukenmachine. Doe de citroensap erbij. Voeg de poedersuiker er beetje bij beetje aan toe. Blijf kloppen tot alle poedersuiker is opgenomen. Verdeel het glazuur in drie gelijke delen. Gebruik de rode en blauwe kleurstof om twee delen mooi rood en blauw te laten kleuren.

De eclairs in elkaar zetten
Stap 10
Doe de crème in een spuitzak om de soesjes te vullen. Gebruik hiervoor een spuitmond met een gladde punt. Vul de soesjes met de crème. Garneer de eclairs met de rood-wit-blauwe glazuur. Besprenkel als je het leuk vindt nog met wat rood-wit-blauw én oranje suikerconfetti.

Eclairs met sinaasappelcrème

Resultaat:
Heerlijke koningsdageclairs voor het toekomstige koningspaar. Oranje boven! Lang leve de koningin! Lang leve de nieuwe koning!

Eclairs met sinaasappelcrème

Tip van Oma:
In dit recept zit wat kleurstof verwerkt. Je kunt de soesjes natuurlijk ook zonder de kleurstof maken. Voor de crème zou je dan misschien een theelepel sinasappelsiroop kunnen gebruiken in plaats van de kleurstof. Het zal dan niet zo oranje worden. Het glazuur zou je ook kunnen kleuren met natuurlijke kleurstoffen. Die had ik niet voor handen. 

Genieten maar!


Labels: , , , , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Vind je mijn blog leuk? Laat hier een kattebelletje achter!

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage