<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

http://www.bakkenzoalsoma.nl

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
Bakken zoals Oma: Een toost op het nieuwe jaar met champagnemousse!

donderdag 3 januari 2013

Een toost op het nieuwe jaar met champagnemousse!"Ik wens jou en je geliefden het allerbeste toe!"

Wat een mooi begin van de mijn eerste post in 2013! Ik wens jou en al je geliefden het allerbeste toe!
Het is zo'n heerlijk begin om mensen om je heen het allerbeste toe te wensen. Eigenlijk zouden we dat elke dag moeten doen. Waarom doen we het alleen op nieuwjaarsdag? Nu gaat het nieuw natuurlijk vrij snel van het jaar af, maar een gelukkig jaar, die wens kan 365 dagen in het jaar worden uitgesproken! Dat is dan ook mijn wens voor jou en geliefden een goed en gelukkig jaar, 365 dagen lang (en daarna natuurlijk ook!).

Tijdens de feestdagen heb ik niet zoveel geschreven hier op Bakken Zoals Oma. Het was tijd om het jaar af te sluiten en wat rust te nemen. Dat heb ik dan ook gedaan. En nu de feestdagen voorbij zijn is het tijd om volledig opgeladen het nieuwe jaar in te gaan.

Ik kwam tussen de nieuwjaarswensen een mooie quote tegen van Edith Lovejoy Pierce. Ik vind deze zo toepasselijk voor mijn eerste post van 2013:

"We will open the book. Its pages are blank. We are going to put words on them ourselves. The book is called Opportunity and its first chapter is New Years day"

In een opwelling ben ik vorig jaar begonnen met mijn blog en ik geniet er volop van. Ik heb een nieuw boek geopend en de pagina's waren blank. Voor mij is het eerste hoofdstuk begonnen in oktober 2013, maar de mogelijkheden zijn eindeloos en met elke post begin ik een nieuw hoofdstuk. Ook in 2013 ga ik vol toewijding door met het delen van mooie recepten met jou. Makkelijke, simpele, maar soms ook uitdagende gerechten. Zoals ook deze allereerste post van 2013: Champagnemousse!

Champagnemousse

Ik had na Oud en Nieuw wat champagne over. Het was een heerlijke zoetige champagne. Manlief is niet zo dol op bubbels. Een hele fles krijgen we meestal niet op. Er bleef dus wat over. Ik vind het altijd zo zonde om die heerlijke godendrank door de gootsteen te spoelen. Ik vond dit mooie recept voor champagnemousse op de mooie site van Sprinklebakes. Dus op nieuwjaarsdag besloten we onze eerste maaltijd van het jaar met dit mooie dessertje.

Zelf toevoegen:
120 ml slagroom
15 gram suiker
2 eidooiers
160 ml champagne (of een andere bubbeltjeswijn)
45 gram suiker
4 gram gelatinepoeder (te koop bij de toko of gebruik gewoon blaadjes)
3 eetlepels champagne

Dit recept is voor 4 personen.

Stap 1
Klop de slagroom met 15 gram suiker stijf tot er pieken vormen. Zet de slagroom even in de koelkast om af te koelen.


Stap 2
Neem een pan, vul deze voor een derde met water en het op het vuur. Laat het water langzaam koken. Zorg ervoor dat je een pan gebruikt waar je een roestvrijstalen kom of glazen kom op kan plaatsen zodat er geen water in de kom kan komen.

Stap 3
Doe de 2 eidooiers en 45 gram suiker in de kom. Klop dit mengsel los tot het lichter van kleur wordt.


Je moet echt even goed kloppen. Als je de eieren alleen even losklopt blijft de kleur donkergeel. Als je goed doorklopt verandert de kleur in een lichtgele custardkleur.

Stap 4
Voeg de champagne toe aan dit mengsel. De champagne gaat nu lekker bruisen.Roer het eimengsel en de champagne goed samen tot alle champagne is opgenomen.


Doe nu de kom op de pan met het kokende water. Roer dit nu constant door met een houten lepel. Blijf roeren, terwijl je dit doet wordt het mengsel steeds dikker en gaat het schuimen. Dit is goed, dat zijn de koolzuurbubbels van de champagne die willen ontsnappen.


Let erop dat je mengsel niet gaat koken. Als de structuur van het mengsel iets voller is geworden, haal je de kom van het vuur af. Blijf nog twee minuten kloppen met een garde. Zet dan het mengsel opzij, zodat het kan afkoelen.

Stap 5
Doe nu 3 eetlepels champagne in een klein kommetje (je kunt ook water gebruiken). Besprenkel hier de gelatinepoeder overheen. Laat het vijf minuten staan totdat de gelatine helemaal is opgelost.


Verwarm de gelatine au bain marie in een steelpannetje tot het helder en vloeibaar is. Je kunt dit ook doen door de gelatine 10 sec in de magnetron te verwarmen. Let er dan wel goed op, dat de gelatine vloeibaar wordt. Als je gelatinebladen gebruikt, dan laat je ze eerst weken in wat water en dan knijp je ze uit en laat je ze oplossen in een steelpannetje. Niet laten koken.


Meng de gelatine in de champagnemix en vouw de slagroom door het mengsel.


Stap 6
Laat de mousse 10 tot 15 minuten opstijven in de koelkast. Als je de mousse daarna uit de koelkast haalt is het makkelijker om het met een spuitzak in glaasjes op te spuiten. Doe de mousse in een spuitzak of diepvrieszak. Ik heb hier een diepvrieszak gebruikt. Maak een knoop in de zak en je kunt de diepvrieszak gebruiken als spuitzak. Je knipt dan gewoon een klein puntje af en je hebt een minispuitzakje Ik gebruik dan wel diepvrieszakken van dik plastic. Ik vind dit net iets praktischer wanneer ik geen spuitmond moet gebruiken.

Het resultaat
Spuit de champagemousse in een glas en besprenkel met wat glittersuiker als garnering. En je hebt een heerlijk verrassend toetje.

Tip van Oma:
Gebruik wat verkruimelde koekjes en bosbessen op siroop om feestelijke minitrifles met de mousse te maken. Doe de koekkruimels, bosbessen en champagnemousse om en om in een mooi glas.

Genieten maar!

Labels: , , , , , , , , ,

2 reacties:

Op 4 januari 2013 om 21:39 , Blogger Caroline Brouwer zei...

Ook voor jou en je familie de beste wensen voor 2013. Met dit lekkere recept begint het al goed!
groetjes, Caroline

 
Op 5 januari 2013 om 23:36 , Blogger Unknown zei...

Dank je wel Caroline!

 

Een reactie posten

Vind je mijn blog leuk? Laat hier een kattebelletje achter!

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage